20,8 milliárdot fizet az olajcég a Mexikói-öbölért

2016.04.05. 13:48

A Mexikói-öböl élővilágának elpusztításáért 20,8 milliárd dolláros kártérítést fizet ki a British Petrol (BP) brit olajcég - írja az MTI. A 2010-ben bekövetkezett elképesztő olajkatasztrófa ügyében Carl Barbier bíró hozott döntést, amit hétfőn New Orleansben hozott nyilvánosságra.

Loretta Lynch amerikai igazságügyi miniszter közleményében minden idők legnagyobb környezetvédelmi kártérítésének nevezte az összeget. A kártérítéssel egy időben az eddigi legnagyobb mértékű helyreállítási program is megkezdődött. A minisztérium szerint a cégnek javítania kell a vízminőséget és helyre kell állítania az élőhelyeket.

A BP által üzemeltetett Deepwater Horizon nevű olajkitermelő platformon 2010. április 22-én robbanás történt, majd tűz ütött ki,

11 munkás meghalt, a sérült mélytengeri kútból csaknem 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe.

Az olaj elérte a Mexikói-öböl partvidékét, súlyos károkat okozva több ágazatnak és az élővilágnak. Egy 2014-es jelentés szerint négy évvel a katasztrófa után is legalább 3200 négyzetkilométernyi területen borította lesüllyedt olaj a tengerfeneket a Mexikói-öbölben.

A BP négy hónapos vizsgálat után, 2010 októberében kiadott részletes jelentése szerint a katasztrófát „műszaki hibák összetett, egymással összefüggő sorozata”, valamint emberi és tervezési tényezők együtt okozták.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport