Gergely
4 °C
23 °C

Japán aláírja a párizsi klímamegállapodást

2016.04.19. 09:12

A japán kormány kedden úgy döntött, hogy aláírja a tavaly decemberben tető alá hozott párizsi klímamegállapodást – írja az MTI. A parlament a tervek szerint jövőre fogja ratifikálni az egyezményt.

A klímamegállapodást pénteken írják alá New Yorkban, több mint száz ország részvételével, hatvan államfő jelenlétében. A legnagyobb kibocsátó országokként számon tartott Egyesült Államok és Kína is csatlakozik a megállapodáshoz.

A tavaly december 12-én, a párizsi klímakonferencián tető alá hozott keretmegállapodás megerősíti azt a célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

A 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt. A kérést több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok is támogattak.

A párizsi klímamegállapodás csak akkor lép hatályba, ha legalább 55 ország ratifikálja, amik együttesen a globális felmelegedésért felelős gázok 55 százalékát bocsátják ki.