Tekla
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Az űrutazás rossz, értem?!

2016.04.21. 18:18 Módosítva: 2016.04.21. 18:42

Korai májkárosodás jeleivel érkeztek vissza a Földre azok az egerek, amelyek az Atlantisz űrsikló fedélzetén tartózkodtak a világűrben - derült ki a Coloradói Egyetem kutatásából. Felfedezésük a hosszú távú űrutazásra való felkészülést segítheti - írja az MTI.

Azokat az egereket tanulmányozták, amik 13,5 napot töltöttek a világűrben az Atlantisz űrsikló fedélzetén 2011-ben. Amikor visszatértek a Földre, a kutatók felfedezték, hogy az űrutazás hatással volt a májukra. 

Azt tudták, hogy visszatérve a világűrből az űrhajósoknak a cukorbetegséghez hasonló szimptómáik vannak, de azután gyorsan rendbe jönnek.

Az egerek májában visszatéréskor nagyon nagy mennyiségű májzsírt fedeztek fel, és csökkent a májban tárolódó retinol, az A-vitamin egyik formája. Az állatok veszítettek izomzatukból és megváltozott a zsírlebontó képességük. Az egerek a nem alkoholos eredetű májelzsírosodás jeleit mutatták, ami a májfibrózisnak - a kötőszövet kóros felhalmozódásának - az előjele lehet.

A kutatók előtt régóta közismert, hogy az űrutazás változásokat okoz az ember szervezetében, csonttömeg-, izomtömegvesztéssel jár, hatással van a látásra, az agyra és az érrendszer működésére. Az Atlantisz fedélzetén a világűrben járt egerekénél tapasztalt májkárosodás azonban általában hosszú idő alatt, hónapok, évek alatt alakul ki olyan egereknél, amelyeket egészségtelen étrenden tartanak.

Április 10-én pedig húsz egér érkezett az űrállomásra, ahol több hónapot töltenek el, segítségükkel a tudósok meghatározhatják, hogy a hosszú távú űrutazás okozhat-e súlyos májkárosodást, illetve azt, megelőzhető-e a májkárosodás.