Frigyes
15 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Kevesebb húsevés = több erdő

2016.04.21. 08:56

Ha az emberiség lemond a hús mértéktelen fogyasztásról, a népesség további növekedése és a kevésbé intenzív biogazdálkodás mellett is megőrizhető lenne az erdők területe – írja az MTI a Nature Communications egyik tanulmányra hivatkozva.

Karlheinz Erb, a Klagenfurti Egyetem bécsi központú társadalmi ökológiai intézetének munkatársa és kollégái ötszáz, 2050-re szóló forgatókönyvet vizsgáltak meg arról, hogy lesz-e elég élelem a Föld lakóinak. A forgatókönyvek majdnem kétharmadát kivitelezhetőnek ítélték meg anélkül, hogy újabb erdőterületeket kelljen kivágni mezőgazdasági területek kialakítása céljából.

  • Ha az emberek vegán táplálkozásra térnének át, tehát kizárólag növényi eredetű termékeket fogyasztanának, akkor szinte az összes elképzelhető forgatókönyv megvalósítható lehet, még gyenge terméshozam esetén is.
  • Ha tejet és tojást is enne a Föld népessége, tehát úgynevezett lakto-ovo-vegetáriánus étrenden élnének, a forgatókönyvek 94 százalékában továbbra is meg lehetne őrizni az erdőket és egyben jóllakatni az embereket.
  • Minél több húst fogyasztanak az emberek, annál intenzívebbnek kell lennie a mezőgazdaságnak és annál nehezebb lenne megőrizni az erdőterületeket.

Erb úgy látja, ha az egész világra kiterjesztenénk az amerikaiak táplálkozási mintáját, tehát a sok kalória, a hús és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, akkor csak a tervek 15 százaléka maradna megvalósítható. A mértékletes, a táplálkozáskutatók szerint még egészséges mértékű húsfogyasztás mellett a forgatókönyveknek kétharmada megvalósítható maradna.

Az állattartás nem önmagában rossz, hiszen segíthet abban is, hogy bizonyos területek hasznosíthatóvá váljanak.

Az afrikai szavannák és kaszálók például többnyire kevésbé alkalmasak szántóföldes gazdálkodásra, legelőként viszont hozzájárulnak az élelemtermeléshez. De ha megengedjük azt a luxust, hogy az állatokat olyan termékkel etessük, amit az ember is fogyaszthat, az állattenyésztés előnyei hamar megszűnnek.

– mondta Erb.

A táplálék világszintű biztosításának fontos alapfeltétele a korrekt kereskedelem, aminek a célja elsősorban a fenntarthatóság és nem az egyes kereskedelmi szervezetek profitja. Fontos továbbá, hogy minél kevesebb áru vesszen kárba.