Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Kicsinálja az egerek máját az űrutazás

2016.04.21. 14:59

Egy, a hosszú távú űrrepülés hatásait vizsgáló kutatásban a Coloradói Egyetem szakértői megvizsgálták az Atlantis űrsiklóval röptetett egereket. Megállapították, hogy az állatok a korai májbetegség tüneteit produkálják.

A témával foglalkozó tanulmány vezető szerzője, Karen Jonscher elmondta, hogy a vizsgálat előtt nem sokat tudtunk arról, milyen hatása van az űrutazásnak a májra. A kérdés viszont foglalkoztatta a szakértőket, mert az űrhajósok gyakran produkáltak cukorbetegségre hasonlító tüneteket a hosszabb utazások után, de ezek nem voltak tartósak.

Az egerek májkárosodása viszont okot adhat az aggodalomra.

A vizsgált állatok 13 és fél napot töltöttek az űrsiklón. A visszatérés után Jonscher és munkatársai mintákat vettek az egerek májából. Az eredmények szerint az űrutazás hatására hegesedést okozó speciális májsejtek alakultak ki bennük, ami a szerv hosszú távú károsodásához vezethet.

Láthattuk egy májkárosodás kezdetét, mindössze 13 és fél nap után. Az egerek izomtömege is csökkent. Ugyanez figyelhető meg a hosszú ideig fekvőknél is: az izmok elsorvadnak, a fehérjék aminosavakká bomlanak. A kérdés, hogy ez hogy hat a májra?

– mondta Jonscher.

A tudósok már régóta tanulmányozzák az űrutazás hatásait az emberi szervezetre, de eddig főleg a csontokra, az izmokra, az agyra, valamint a szív- és érrendszerre koncentráltak. Az eddigi tanulmányok azt sugallták, hogy a cukorbetegségre emlékeztető tüneteket a mikrogravitáció, és azzal összefüggésben az anyagcsere okozza. Viszont az anyagcseréért felelős fő szerv a máj, így az űrutazásoknál ez kiemelten veszélyeztetett szerv lehet.

Jonshcer csapata megállapította, hogy

  • az űrt is megjárt egerek májában több zsír halmozódott fel, mint a Földön táplált társaikéban;
  • az űrutazó egerek szervezetében kevesebb volt a retinol, ami az állatok A vitaminja, és a zsír lebontásáért felelős gén mennyiségét szabályozza;
  • az állatokban nem alkohol okozta zsírmáj (NAFLD) fejlődött ki (ilyenkor a máj zsírtartalma 5 % fölé emelkedik kevesebb, mint 10 g napi alkohol fogyasztása mellett);
  • ez korai indikátora lehet a fibrózisnak, ami az NAFLD előrehaladott stádiuma.

Jonscher elmondta, hogy általában hónapokig, nem ritkán évekig tart, hogy fibrózist idézzenek elő egerekben, még akkor is, ha egészségtelen diétán élnek. Ezek után jogosnak tűnhet a kérdése:

Ha egy egér étrendváltoztatás nélkül a fibrózis kezdeti jeleit mutatja, mi történhet az emberekkel?

Ha a NASA valóban a mélyűr felfedezésére irányuló utazásokat tervez – mint a Mars-missziót, ami akár egy évig is eltarthat –, az új eredményeket mindenképpen érdemes figyelembe venniük.