Edit
10 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Feltérképezték az agyat beszéd közben

2016.04.29. 15:59

Amerikai kutatók feltérképezték, hogy miként működik az agy a nyelv használatánál – írja az MTI. A Kaliforniai Egyetem berkeley-i campusán dolgozó kutatók önkénteseken végeztek MRI-vizsgálatot, miközben azok több mint két órán át történeteket hallgattak egy amerikai rádióműsorban – írja a BBC News.

kj

A szakemberek az alanyok agykérgének különböző területein bekövetkező, az agyi aktivitást jelző változásokat vizsgálták. Az agykéreg – az agy lebenyeinek külső rétege – többrétegű, idegsejtekből álló szövettömeg, amely fontos szerepet játszik a gondolkodás, a beszéd, a tudatosság és az emlékezet irányításában.

Az MRI-felvételek adatai alapján a kutatók megnézték, hogy az agy mely területei aktivizálódtak a történetekben szerepelt szavak hallatán. A szakemberek ezután olyan agytérképet készítettek, amelyen elhelyezték az egyes fogalmakat az agy jobb és bal féltekéjén.

A térkép szerint mindkét féltekén több mint száz különálló területre oszlottak szét az egyes fogalomcsoportok – például a külső megjelenésre és a társadalmi kapcsolatokra vonatkozó szavak –, amelyek még elhelyezkedésükben is hasonlónak bizonyultak a tanulmány résztvevőinél.

A Nature című folyóiratban közölt eredmények szerint ugyanakkor egy-egy kifejezés hallatán az agy több területe is aktivizálódhat. Az angol top (felső) szó például az öltözködéssel és a megjelenéssel, valamint a számokkal és mérésekkel kapcsolatos fogalmakat tömörítő területeket is bekapcsolja.

A szakemberek reményei szerint az agytérképet idővel fel lehet használni agyi érkatasztrófát vagy agykárosodást szenvedett páciensek kommunikációjának segítésére. Ehhez azonban további vizsgálatokra lesz szükség.