Facebookosítottuk a magyar történelmet

COVER
2016.05.03. 17:15

Mikor is volt az Aranybulla? Ki vezette be az ősiség törvényét? És miről szólt a híres Cassandra-levél? Erre biztosan választ kap a következő oldalakon, de emiatt én sem kattintanék.

Amiért viszont igen, azok az apró, elképzelt kulisszatitkok a magyar történelem szereplőiről. Például milyen képet töltött volna fel magáról Árpád a Vereckei-hágónál. Vagy melyik alkalmazással futott volna Jellasics Pákozdról Horvátországig. És ki hozta létre a „nevezetes tollvonás” nevű eseményt.

Hogy mi? Alkalmazással, eseményt? Igen, a magyar történelmet úgy dolgoztuk fel, mintha a szereplői a Facebook-generációhoz tartoztak volna, online élték volna életüket. Pont mint sok ma érettségiző fiatal – akik mellesleg szerdán történelemből fognak vizsgázni.

A létrehozáshoz a The Wall Machine nevű alkalmazást használtuk. De az ottani lehetőségeket kevésnek találtuk, így kiegészítettük néhány tipikusan facebookos jelenséggel, poszttal. Tudjuk, hogy a Facebook dizájnja nem pont ilyen már, hanem talán két ráncfelvarrással korábbi változatot használtunk – de reméljük, ez cseppet sem von le a tartalomból. Az első világháborúnál pedig azért álltunk meg, mert utána annyi országot, szereplőt és frakciót kellett volna létrehozni, hogy követhetetlen lett volna.

Tehát következzenek egymás után a magyar történelem fontosabb eseményei a XX. század elejéig. A linkekre kattintva külön cikkeket érhetnek el, ebben a gyűjtőcikkben pedig megtalálja az összes témához kapcsolódót cikket, összesen tizennégyet. Érettségizők, még nem késő holnapig végigkattintgatni ezeket!

 

honfoglalas

kalandozasok

arpadhaz elso resz

4

5


6


matyas kiraly

parasztfelkeles


torok hodoltsag

rakoczi szabadsagharc

maria terezia

reformkor es szabadsagharc

kiegyezes

elso vilaghaboru

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM