Rafael
19 °C
33 °C

Kutatják, hogyan lehet elfogadtatni, hogy létezik globális felmelegedés

2016.05.04. 17:07

Az elmúlt években több kutatás is készült a globális felmelegedés tényének elfogadásáról. A legutolsó a Yale és a George Mason egyetemek által publikált tanulmány, a politikai hovatartozás és a globális felmelegedés elfogadásának kapcsolatát vizsgálja - írja a The Guardian.

Eredményeikből megtudhatjuk, hogy az Egyesült Államok lakosságának 73%-a fogadja el, hogy létezik a felmelegedés, a liberálisok és demokraták 71%-a, míg a konzervatív republikánusok 47%-a. Ez javuló tendencia, mivel a konzervatív republikánusok 28%-a csak két éve fogadta el, hogy van globális felmelegedés. Azt, hogy a problémát az emberiség okozza, az amerikaiak 56%-a fogadja el, a demokraták 49%-a, a konzervatívok 26%-a.

Dan Kahan szociológus szerint a kulturális identitás erősebb lehet a tudományos érveknél, így az ideológia immunissá teheti az embereket a tényekre. Sőt mi több, létezik az ún. „ smart-idiot ”-hatás, ami azt jelenti, hogy a magasabban képzett konzervatívok kevésbé hajlandóak elfogadni a felmelegedést alátámasztó tényeket, mint alacsonyabban képzett társaik. Ennek oka, hogy ideológiájukban nehezebb megingatni őket.

A teljes lakosság körében a magasabb képzettségűek nagyobb arányban fogadják el, hogy a globális felmelegedés létező dolog. Egy másik kutatás azt mérte, hogy a jelenség fizikai jellemzőinek ismerete milyen hatással van a felmelegedés okainak és következményeinek elfogadására. A kutatásban részt vett 2495 ember az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Kanadából, Svájcból, Németországból és Kínából származott. A kínai, német és svájci válaszadók jóval többet tudtak a globális felmelegedés fizikai sajátosságairól, például az üvegházhatásról, mint amerikai és kanadai társaik, és jóval érzékenyebbeknek mutatkoztak az okozott hatásokra és az okozók elleni küzdelemre.

A kutatások szerint a kulcs tehát az, hogy

  • az üvegházhatást megértők,
  • akik ismerik a szakértők konszenzusos véleményeit
  • és akik elismerik, hogy az emberiség okozza a változásokat,

magasabb arányban elfogadják a globális felmelegedés létét és következményeit. Tanítani kell tehát a lakosságot, hogy érzékenyebbek legyenek a környezeti változásokra, tudva, hogy az ideológiai okokból nem elérhetők csak kis részét teszik ki a társadalomnak.