Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Öt szigetet elmosott a globális felmelegedés

000 Hkg540090
2016.05.09. 16:32

Az emelkedő tengerszint és az erózió elmosott öt szigetet, és körülbelül tíz lakóházat az óceánba döntött 2011 és 2014 között a Salamon-szigetek egyik eldugottabb részén. Az erről beszámoló ausztrál tanulmány további hat, súlyosan megrongálódott korallszigetet is említ.

A tengerpart eróziója két olyan falut is elpusztított, amelyek legalább 1935 óta léteztek, és a lakosságot át kellett telepíteni - írja az Environmental Research Letters című szaklapban közzétett tanulmány.

Nem kis homokszigetek voltak ezek

- mondta Simon Albert, a tanulmány fő szerzője. Az öt eltűnt szigeten növényzet borította, összesen öt hektár alapterületűek voltak, és gyakran jártak ott halászok.

A Csendes-óceán alacsonyan fekvő szigetein élők komolyan aggódnak amiatt, hogy a globális felmelegedés által okozott tengerszint-emelkedés miatt örökre elveszítik az otthonukat. A Salamon-szigetek különösen súlyos a helyzet, és ott kellett először embereket áttelepíteni a tengerszint-emelkedés miatt.

Azok a szigetek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, ahol nemcsak a vízszint növekszik, de még a hullámok is nagy erővel pusztítják a partvonalat.

(Borítókép: AFP / WILLIAM WEST)