Bulcsú
10 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Valami még van Tutanhamon sírjában

2016.05.09. 09:01

Régészek csaptak össze vasárnap egy nemzetközi konferencián Egyiptomban arról az elméletről, hogy léteznek-e titkos, eddig feltáratlan kamrák Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájának falai mögött, ahogy azt Nicolas Reeves brit régész feltételezi. Zahi Havasz világhírű egyiptológus, volt egyiptomi műemlékvédelmi miniszter elutasította a brit tudós elméletét, amely  azt feltételezi, hogy 

a feltáratlan kamrák Nofertiti királynő maradványait őrizhetik.

  Az elméletet az elmúlt hónapokban radarvizsgálatokkal próbálták igazolni.

„Pályafutásom során Egyiptomban soha nem találkoztam egyetlen olyan felfedezéssel sem, amely radarvizsgálat eredménye” - hangoztatta Havasz, aki azt javasolta, hogy a radartechnológiát inkább olyan ismert sírok feltérképezésére kellene felhasználni, amelyekről köztudott, hogy vannak rejtett kamrái – írja az MTI.

Nicolas Reeves megvédve elméletét hangsúlyozta, hogy az radarvizsgálatok első eredményei szerint létezik két feltáratlan kamra, a sír nyugati és északi falai mögött fém és szerves anyag jelenlétét mutatták ki. „Keresem a bizonyítékot, amelyek azt igazolnák, hogy eredeti feltételezésem rossz. Semmilyen bizonyítékot nem találtam, amely ezt sugallná. Csak egyre több jelét találtam annak, hogy valami több van Tutanhamon sírjában” - replikázott Reeves.

Háled al-Anani egyiptomi műemlékvédelmi miniszter közölte, hogy a sír átvilágítása folytatódni fog a tudományos csoport javaslatai alapján, de fizikai feltárást addig nem fog engedélyezni, amíg 100 százalékig nem bizonyos, hogy léteznek a kamrák.

Digitális nyomok

Nicholas Reeves 2015 nyarán rukkolt elő azzal, hogy Tutanhamon 1922-ben a Királyok völgyében felfedezett sírkamrájának falait nagy felbontású digitális képalkotási eljárással megvizsgálva talált két befalazott és mindeddig észrevétlenül maradt átjárót, amelyek egyike mögött egy raktárhelyiség, a másik mögött viszont szerinte Nofertiti sírja rejtőzhet.

Nofertitiről DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja. Más elméletek szerint viszont mostohaanyja volt. Az bizonyos, hogy Nofertiti volt Tutanhamon apjának, Ehnatonnak a főfelesége.

Japán és amerikai szakértők novemberben és márciusban vizsgálták a sírt. A Vatanabe Hirokacu japán szakértő által márciusban bemutatott radarfelvételeken világosan kimutatták a két helyiséget és az egyelőre azonosításra váró anyagokat. Az amerikai szakértői vizsgálat eredményét még nem tették közzé.