A poliovírus megeszi az agydaganatot

2016.05.17. 09:01

A gyermekbénulást okozó poliovírussal kezelik az agydaganat egyik formáját, az agresszív glioblasztómát a Duke Egyetem kutatói. Az ígéretes kísérleti módszert az amerikai gyógyszerfelügyelet már fel is vette az áttörésnek minősített gyógymódok listájára – írja az MTI a CBS nyomán. 

A bénulást kiváltó poliovírus
A bénulást kiváltó poliovírus
Fotó: Wikipedia

Az eljárás lényege, hogy a gyermekbénulás vírusát közvetlenül a koponyában terjeszkedő daganatba juttatják. Az ötlet, hogy a poliovírust próbálják meg felhasználni a rákbetegség leküzdésére, a csoport egyik onkológusától, Matthias Gromeiertől származik. Ő már 25 éve kísérletezik ezzel, próbálkozott kanyaró-, himlő-, és HIV-vírus alkalmazásával is, de azok egyáltalán nem hoztak eredményt. Gromeier szerint egyedül a gyermekbénulás vírusa képes megkapaszkodni abban a receptorban, amely minden rákos sejt felszínén megtalálható és amely megakadályozza, hogy az immunsejtek felismerjék és elpusztítsák a ráksejtet. 

Gromeier genetikailag átalakította a vírust, amely így nem okozhat bénulást vagy halált, mert egészséges sejtekben életképtelen. A daganatos sejtekben viszont méreganyagot bocsát ki és ezzel megöli a ráksejteket. Az orvosok szerint a vírus megfertőzi a tumort, amely így elveszíti a védőburkát, az immunrendszer immár képes felismerni, megtámadni és elpusztítani a daganatot.

A vírus kezdi a pusztítást, de az immunrendszer végzi el

– mondta Gromeier. 

A kísérleti módszeren négytagú kutatócsoport dolgozik, ezer páciens vár arra, hogy önként alávethesse magát a poliovírussal történő gyógyításnak. Eddig 38 önkéntest kezeltek a poliovírussal. Ez a kísérleti kezelés első fázisa volt, most, hogy a gyógyszerfelügyelet az áttörésnek minősített gyógymódok listájára vette fel a módszert, megkezdődött a kísérlet második fázisa. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eljárást 40 intézményben használhatják, több száz páciensen kísérletezhetnek vele. Ha ez is sikeres, akkor a gyógymód általánosan is alkalmazható lesz. 

A kutatócsoport a laboratóriumban már azon dolgozik, miként alkalmazhatnák a gyermekbénulás vírusát más ráktípusok legyőzésében. Egereken már sikeres kísérleteket végeztek, de három-öt év kell még, hogy embereken is megkezdhessék a kísérleti terápiát.  • Hírek
  • Bankszámla