Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A poliovírus megeszi az agydaganatot

2016.05.17. 09:01

A gyermekbénulást okozó poliovírussal kezelik az agydaganat egyik formáját, az agresszív glioblasztómát a Duke Egyetem kutatói. Az ígéretes kísérleti módszert az amerikai gyógyszerfelügyelet már fel is vette az áttörésnek minősített gyógymódok listájára – írja az MTI a CBS nyomán. 

A bénulást kiváltó poliovírus
A bénulást kiváltó poliovírus
Fotó: Wikipedia

Az eljárás lényege, hogy a gyermekbénulás vírusát közvetlenül a koponyában terjeszkedő daganatba juttatják. Az ötlet, hogy a poliovírust próbálják meg felhasználni a rákbetegség leküzdésére, a csoport egyik onkológusától, Matthias Gromeiertől származik. Ő már 25 éve kísérletezik ezzel, próbálkozott kanyaró-, himlő-, és HIV-vírus alkalmazásával is, de azok egyáltalán nem hoztak eredményt. Gromeier szerint egyedül a gyermekbénulás vírusa képes megkapaszkodni abban a receptorban, amely minden rákos sejt felszínén megtalálható és amely megakadályozza, hogy az immunsejtek felismerjék és elpusztítsák a ráksejtet. 

Gromeier genetikailag átalakította a vírust, amely így nem okozhat bénulást vagy halált, mert egészséges sejtekben életképtelen. A daganatos sejtekben viszont méreganyagot bocsát ki és ezzel megöli a ráksejteket. Az orvosok szerint a vírus megfertőzi a tumort, amely így elveszíti a védőburkát, az immunrendszer immár képes felismerni, megtámadni és elpusztítani a daganatot.

A vírus kezdi a pusztítást, de az immunrendszer végzi el

– mondta Gromeier. 

A kísérleti módszeren négytagú kutatócsoport dolgozik, ezer páciens vár arra, hogy önként alávethesse magát a poliovírussal történő gyógyításnak. Eddig 38 önkéntest kezeltek a poliovírussal. Ez a kísérleti kezelés első fázisa volt, most, hogy a gyógyszerfelügyelet az áttörésnek minősített gyógymódok listájára vette fel a módszert, megkezdődött a kísérlet második fázisa. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eljárást 40 intézményben használhatják, több száz páciensen kísérletezhetnek vele. Ha ez is sikeres, akkor a gyógymód általánosan is alkalmazható lesz. 

A kutatócsoport a laboratóriumban már azon dolgozik, miként alkalmazhatnák a gyermekbénulás vírusát más ráktípusok legyőzésében. Egereken már sikeres kísérleteket végeztek, de három-öt év kell még, hogy embereken is megkezdhessék a kísérleti terápiát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?