István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Szenilla nyomában egy egész halfaj kerülhet veszélybe

2016.05.17. 13:25

Amikor 2003-ban bemutatták a Némó nyomában című animációs filmet, olyan sikere volt, hogy mindenki saját Némót akart magának, ezért ugrásszerűen nőtt a kereslet a bohóchalak iránt. (Annak ellenére, hogy a film egyik fő üzenete az, hogy a halaknak az óceánban a helyük, és nem szép dolog akváriumba zárni őket.) A tudósok most attól tartanak, hogy az idén érkező folytatás, a Szenilla nyomában is hasonló hatást fog kiváltani, ez viszont jóval súlyosabb következményekkel járhat, mert Szenilla palettás doktorhal, ezeket pedig problémás lesz ilyen nagy mennyiségben összeszedni.

Míg a bohóchal különösebb gond nélkül szaporodik fogságban is, a palettás doktorhal nehezen éli túl az akváriumi környezetet, ezért szaporítani is nehezebb. A Hakai nevű szakmagazin szerint ez oda vezethet, hogy sokkal több vadon élő példányt fognak begyűjteni, hogy a kereslet kielégíthető legyen. Emiatt nemcsak a doktorhal-populáció csappanhat meg, de a szabályozatlan begyűjtés az élőhelyükül szolgáló Indo-csendes-óceáni korallzátonyokban is kárt tehet.

MV5BMzQ5MDg1NTIxM15BMl5BanBnXkFtZTgwMTYxOTU1NjE@. V1  SX1040 SY7
Fotó: Pixar Animation Studios / The Walt Disney Company

A Pixar új filmje egy memóriazavaros palettás doktorhalról szól (értik, ezért kapta a Szenilla nevet az angolul Dorynak hívott címszereplő), Magyarországon június 23-án mutatják be.