Klára
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Lehet, hogy van élet a Marson, de minek?

2016.05.23. 16:26

A földön kívüli élet kutatása már a Naprendszer határain is túljutott. Exobolygók tucatjait figyeljük idegen csillagok környékén. A keresés mégsem hozta meg a várt eredményt.

A kutatásban a Mars az egyik legígéretesebb bolygó. Nemcsak azért, mert közel van, és könnyű tanulmányozni, hanem azért is, mert bizonyított, hogy valaha víz folyt a felszínén - és ki tudja, talán még mindig így van. Továbbá a marsi talajban ha nem is biológiai eredetű, de szerves összetevőkre bukkantak, vagyis az élet alapfeltételei adottak lehetnek.

De az organikus anyagok megléte még nem ugyanaz, mint a biológiai élet. És ha létezne is élet a Marson, a földinél sokkal szélsőségesebb körülményekkel kéne szembenéznie. Ami az anyabolygónkon élet lehet, a Marson jó eséllyel nem lesz az. A marsi élet, ha létezik, annyira különbözhet a miénktől, hogy talán fel sem ismernénk. Ha ki is alakult az élet a bolygón, az a földitől teljesen függetlenül történt. Lehetséges, hogy a marsi élet olyan szerves anyagok kombinációja, amit korábban még sosem láttunk, így nem is tudunk róla, hogy figyelnünk kéne rá.

A marsi élet kutatása már évtizedekkel ezelőtt megkezdődött. Amikor a Viking leszállóegység megérkezett 1976-ban, több kísérletsorozatot is végzett az élet nyomai után kutatva. Minden kísérlet negatív eredménnyel zárult. De vajon valóban a megfelelő teszteket végeztük el?

Joop Houtkooper, a Giesseni Egyetem kutatója szerint lehetséges, hogy akaratlanul is elpusztítottuk a marsi életet, miközben kerestük. Hipotézise szerint a marsi életformák megbirkózhatnak az extrém hideggel is; ha hidrogén-peroxidot vesznek föl, ami vízzel keveredik, az megóvhatja őket a megfagyástól. A földi létformákra nézve a hidrogén-peroxid igazi átok – ezért is olyan hasznos fertőtlenítőszer –, de lehetséges, hogy a kutatók ezért nem gondolták soha, hogy kutatásra érdemes lenne.

A Viking az egyik vizsgálat közben egy rövid ideig pozitív jelzést küldött – vagyis azt üzente, hogy talált egy felismerhető létformát –, de a jelzés rövid idő után megszűnt. Houtkooper szerint lehetésges, hogy a vízzel végzett kísérletek hozták ezt az eredményt, ami elpusztíthatott egy hirdogén-peroxid alapú létformát.

Houtkooper elméletét számos tudós kritizálja, mivel nem támasztják alá kézzelfogható bizonyítékok. De a megközelítése abból a szempontból figyelemre méltó, hogy nem kéne a földön kívüli élettel kapcsolatos feltételezéseinket a Földön látottakra alapozni.