Gyöngyi
4 °C
13 °C

Őskőkorszaki barlangrajzokat és sziklametszeteket találtak Baszkföldön

2016.05.24. 21:43

Több mint 70 őskőkorszaki, főként állatokat - bölényeket, lovakat, kecskéket, szarvasokat - ábrázoló képeket találtak - írja az MTI.

A felfedezés helyére, az Atxurra-barlangra mint régészeti lelőhelyre 1934-ben bukkant rá Jose Miguel de Barandiarán. A rajzokat azonban eddig azért nem fedezték fel, mert csak egy szűk nyíláson átmászva érhetők el, ráadásul veszélyes sziklapárkányokon vannak, körülbelül 4 méterre a talajtól. A terület érintetlenségének köszönhetően a talajon kovakő és szándarabokat is találtak, és azt feltételezik, hogy ezekkel készítették a rajzokat és a véséseket.

 A kutatók alaposabban tanulmányozzák a rendkívüli leletet, aminek az első szakaszát három évre becsülték. A munkával lassan tudnak haladni, mert a barlangba állványt kell építeni, hogy hozzáférjenek a rajzokhoz. 

Spanyolország leghíresebb barlangrajzai Atxurrától mintegy 150 kilométerre nyugatra, a világörökség részének számító Altamira-barlangban találhatók, és a mostani lelethez hasonlóan, szintén a felső paleotikum, az úgynevezett magdaléni kultúra idején élt emberek készítették.