16:00, December 03.
Hollandia 3
Egyesült Államok 1
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

A túlgyógyszerezett tehenek lefingják az eget

2016.05.25. 12:43

A boulderi Coloradói Egyetem kutatói kimutatták, hogy az átlagosnál több üvegházhatású metán szabadul fel az antibiotikumokkal kezelt szarvasmarhák trágyájából – írja az MTI.

Az egyetem Tobin Hammer vezette kutatócsoportja tíz tehénnel végzett vizsgálatokat. A kutatásban kiderült, hogy a széles spektrumú tetraciklinekkel kezelt állatok trágyájából 1,8-szor több üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mint a nem gyógyszerezett állatokéból.

A Royal Society folyóiratában, a Proceedings B-ben megjelent tanulmány szerint a jelenség oka valószínűleg az, hogy az antibiotikumok elpusztítják a gyomorban élő baktériumokat, ami kedvez az antibiotikumoknak ellenálló metánképző mikrobák elszaporodásának.

A szarvasmarhák naponta több száz liter metángázt bocsátanak ki, így hozzájárulnak a Föld légkörének felmelegedéséhez. A gáz akkor képződik, amikor a kérődzők bendőjében bizonyos mikrobák lebontják a cellulózt. A folyamat folytatódik az állat testén kívül, az elpotyogtatott trágyában is. A metán többségét a marhák kérődzés közben, a szájukon át bocsátják ki; a trágyából a légkörbe kerülő metán arányát szakértők 10-20 százalékra becsülik. 

A boulderi kutatás eredménye meglepetést hozott, mert a korábbi tanulmányok nem mutattak ki összefüggést az antibiotikumhasználat és a tehéntrágyából felszabaduló metán mennyisége között. A mostani kutatás bizonyítja, hogy az antibiotikumok felhasználása az állattenyésztésben nem szándékos, tovagyűrűző hatást gyakorolhat a környezetre.

A Coloradói Egyetem kutatói nem vizsgálták, miként alakul a kérődzés útján kibocsátott metán mennyisége az antibiotikumok hatására, de úgy hiszik, hogy ott is emelkedik a kibocsátás. Azt is elismerték, hogy nem tudják, mennyire általánosíthatók az eredmények más antibiotikumokra.  • Hírek
  • Hírek