Diána
12 °C
21 °C

Itt a szuperbaktérium, ami ellen a legerősebb antibiotikum is kevés volt

2016.05.27. 16:57 Módosítva: 2016.05.27. 21:52

Először fordult elő az Egyesült Államokban olyan baktériumfertőzéses eset, amely a legerősebb antibiotikummal, a kolisztinnel szemben is ellenálló volt, adta hírül az MTI. Hogy végül mégsem halt meg a beteg, az annak köszönhető, hogy a fertőzését más antibiotikumokkal sikerült legyőzni.

A kolisztinrezisztencia azonban így is jelentős horderejű probléma, mivel ezt az antibiotikumot csak akkor alkalmazzák, ha más gyógyszerek már nem segítenek.

Az amerikai járványügyi központ igazgatója azt mondta: félő, hogy az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok olyan fertőzéseket okozhatnak, amelyeket nem tudnak kezelni. „Minél többet foglalkozunk a gyógyszerrezisztenciával, annál jobban aggódunk. Egyes betegek számára már kiürült a gyógyszeres szekrény, az út végére érünk az antibiotikumokkal, hacsak nem lépünk sürgősen” – fogalmazott Thomas Frieden.

A kolisztinrezisztenciát először Kínából jelentették 2015 végén. A tanulmány világszerte aggodalmat keltett, és az intenzív vizsgálat gyorsan kimutatott olyan baktériumokat, amelyek Európában és Ázsiában ellenállnak a kolisztinnek. A baktériumot a kolisztinnel szemben ellenállóvá tevő gént már azonosították. Az mcr-1 gén gyors terjedésre képes a fajok között.

Az első amerikai esetnél a páciens húgyúti fertőzésével szemben bizonyult elégtelennek a kolisztin. A rezisztens baktériumot állatfarmokon és a szupermarketek polcain is megtalálták.

Az orvosok egyelőre nem tudják, hogyan kapta meg a beteg ezt a bakteriális fertőzést. Ugyanis ritkán utazik, míg Amerikában nem használják széles körben a kolisztint.