Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Végre elolvashatom majd, amit az én adómból írtak

2016.05.30. 09:43

Minden, államilag finanszírozott, Európában publikált tudományos tanulmányt szabadon hozzáférhetővé kell tenni 2020-ig – ezt a reformot jelentette be a holland Carlos Moedas, az Európai Unió Európai Bizottságának Kutatási, Innovációs és Tudománypolitika vezetője. A változást a tudományos, innovációs, kereskedelmi és ipari miniszterekből álló Versenyképességi Tanács tagjai fogadták el múlt héten, kétnapos brüsszeli találkozójukon.

A lépés a gyakorlatban azt jelenti, hogy az államilag vagy legalább részben államilag finanszírozott tanulmányokat Open Access formában (erről részletesebben itt írtunk), azaz ingyenesen elérhetővé kell tenni, és bárki felhasználhatja őket. Ez átalakítja a tudományos publikálás mostani működését is: rengeteg tudományos újság egyelőre pénzt kér az előfizetésért, azaz a tanulmányok nem szabadon elérhetőek.

A mostani helyzet az, hogy hiába államilag finanszíroztak kutatásokat, azok sokszor nem elérhetőek az egyetemeken és az intézményeken kívül (amelyek előfizetnek azokra a lapokra, ahová a legfontosabb kutatásokat publikálják). Magyarul: az adófizetők pénzéből finanszírozott kutatások eredményeit nem ismerhetik meg az adófizetők. (Más kérdés, hogy a tudományos nyelvezet is korlátokat szab, lassan már két rokon területen dolgozó kutató sem érti egymást.) 2013-ben öngyilkos lett Aaron Schwartz, az RSS fejlesztője, az információszabadság egyik élharcosa, azután, hogy letöltött négymillió tanulmányt, ezért perbe fogták – nyílt levelében nagyjából azt kérte, amit most legalább részben megvalósít az Európai Unió.

A tanács szerint a kutatási adatokat elérhetővé kell tenni, kivéve, ha az ellenkezőjére jó ok van, ilyenek lehetnek például a szellemi tulajdonjogok vagy magánélethez fűződő jogok, illetve biztonsági kérdések.

A változtatás egy nagyobb ajánláscsomag része, melynek célja az Open Science, azaz a nyílt tudományos világ támogatása: ebben benne van például a kutatási adatokhoz való könnyebb hozzáférés és azok jobb tárolása. Az Open Science egyik fő lobbistája a holland kormány, amely épp az EU soros elnöke, és Moedas is holland. 

Moedas a lépést bejelentő sajtótájékoztatón azt mondta: „talán egyelőre fel sem ismerjük, milyen egyedi és mekkora lépés, amit elért a holland elnökség”. Sander Dekker, holland oktatási, kulturális és tudományos titkár azt nyilatkozta: „a kutatás és az innováció gazdasági növekedést hoz, több állást és megoldásokat társadalmi kihívásokra. Ez erősebb Európát jelent”

A Science magazinnak nyilatkozó kritikusabb hangok szerint a 2020-as dátum irreális: ez nem egy egyszerű törvény, hanem politikai döntés, amit nem lesz egyszerű átvinni 28 ország kormányán. Az MTA-n elvileg 2013 óta támogatják a közpénzből készült kutatások Open Access publikálását.