Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Nagyon tiszta a Balaton, kevés az alga, kevés a szúnyog

2016.05.31. 17:20

Igazán jó híreket küldtek a fürdőzőknek az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet munkatársai. A lényeg röviden:

minden oké, tiszta a Balaton vize, nincs túl sok alga és árvaszúnyog.

A szakemberek ezt persze jóval pontosabban és jóval több szakszóval fogalmazták meg. Közleményükben ilyeneket írtak:

  • Megjelentek az első fecskemoszatok a tó vizében, ez már a nyár közeledtét jelzi. 
  • Az algák mennyisége az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent, ez a vízminőség-védelmi nagyberuházások eredménye. 2015 nyarán például a vízben lebegő algák mennyisége a tó (legnagyobb szervesanyag-legproduktívabb területén, a Keszthelyi-medencében sem haladta meg a 30 mikrogramm/liter a-klorofill-koncentrációt. Ez kevesebb, mint fele a WHO fürdővizekre megállapított felső határértékének. A 2016. május végi mérések alapján ez az érték a Keszthelyi-medencében 3 mikrogramm/liter, a Siófoki-medencében pedig 2 mikrogramm/liter volt.
  • Sem az algák, sem az árvaszúnyogok mennyisége napjainkban nem éri el azt a kritikus határt, amely vízminőségi problémát okozhatna a Balatonon, ahogyan az az 1980-as, 1990-es években megfigyelhető volt.
  • Az árvaszúnyogokat meg kell különböztetni a csípő szúnyogoktól: a nyaralókat legfeljebb tömeges jelenlétük zavarhatja, de nem csípnek.
  • Az egyszerre nagy tömegben a bábból kibújó, és a vízből kirepülő, kifejlett árvaszúnyogok után visszamaradó bábbőrök rövid ideig felhalmozódhatnak a víz felszínén, finom, fehéres habréteget alkotva. A bábbőrök és a habréteg a fürdőzők számára kevésbé attraktívak, azonban az egészségre nem károsak, és pár nap alatt elbomlanak.