Jolán
2 °C
4 °C

75 éve láttak utoljára olyan madarat, mint ez

2016.06.01. 09:18

75 éve nem volt dokumentált megfigyelés arról a különleges galambfajról, amelyre véletlenül figyelt fel egy Közép-Brazíliában dolgozó ornitológus, Rafael Bessa. A kutató csak megállt egy kellemesnek tűnő területen, mikor meghallotta egy olyan madár hangját, melyet nem tudott hova tenni. Másnap kicsit komolyabban felszerelkezve tért vissza a helyszínre.

Felvette a madár hangját, visszajátszotta, hogy előcsalogassa az állatot, és mikor az előkerült, le is fotózta. Csak akkor kezdte el kapiskálni, mekkora felfedezést tett, mikor a fényképezőgép képernyőjén meglátta, miről is van szó.

Clumbina-cyanopis Rafael-Bessa-1024x683
Fotó: Rafael Bessa

„Nem tudtam elhinni a dolgot” - nyilatkozta Bessa, aki 1941 óta először figyelte meg a Columbina cyanopsis nevű galambfaj egy példányát. A megfigyelés valójában még tavaly júniusban történt, de Bessa nem akarta elhamarkodni a dolgot. Miután rájött, mekkora horderejű megfigyelésről lehet szó, értesítette a brazil madárpopuláció megőrzésén dolgozó szervezeteket, melyek egy csapatával 11 hónapig dolgozott a megfigyelés megerősítésén. A bejelentést egy Sao Paoló-i ornitológiai konferencián tették meg, ez volt a rendezvény (és persze Bessa karrierjének) fénypontja, sokak szerint az évtized madártani eseménye a felfedezés.

A kutatások szerint elképesztően kicsi a faj populációja, összesen talán néhány tucat madár élhet a környéken, így a szakemberek szerint elsődleges fontosságú lenne őröket bérelni az állatok védelmére. A fizetett őrök segíthetnének abban, hogy a madarak ne váljanak orvvadászok, gyűjtők, esetleg az erdőt felgyújtó farmerek áldozatává.

Bessa és társai közben más fajok után is kutatnak a környéken, abban bízva, hogy ha a különleges galambfaj fennmaradhatott, akkor más, korábban kihaltnak gondolt madarak is lehetnek még a közelben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?