Tekla
5 °C
19 °C

Tutanhamonnak meteoritból készült a tőre

2016.06.02. 11:23

Tutanhamon, a 18 évesen meghalt egyiptomi gyerekfáraó, aki felrobbant saját belső szarkofágjában, még mindig tartogat meglepetéseket a régészeknek: kiderült, hogy egy olyan tőrrel temették el, ami meteorvasból készült.  

6rvjwaVHyIH3C67qs

A Pisa University olasz kutatói és a kairói egyiptomi múzeum régészei a röntgensugaras spektrofotometria állapították meg a kés összetételét, így az nem sérült meg a vizsgálatban. A pengében lévő vas nagy százalékban tartalmaz nikkelt, nyomokban kobaltot, foszfort és más anyagokat, amikből úgy tűnik, hogy a tőr eredeti anyaga a Földön kívülről való. A konkrét összetétel alapján a pontos, könyéken megtalált meteoritot is be tudták azonosítani a régészek. 

Daniela Comelli kutató a Discoverynek elmondta, hogy a tőr a nikkel- és kobalttartalma alapján a Kharga meteroitból való, amit 2000-ben találtak meg a Mersa Matruh nevű mészkőfennsíkon, a tengerparton, 150 mérföldre nyugatra Alexandriától, Egyiptom második legnépesebb városától.

A meteoritok fémjeiből készült tárgyakat az ókori Egyiptomban nagyon értékesnek tartották. Tutanhamonnak ráadásul nem ez volt az egyetlen ritka ékszere: szkarabeusznyaklánca valószínűleg szilíciumüvegből készül. Ezt az anyagot egy másik, líbiai sivatagba lezuhant meteorit hozhatta létre, amikor megolvasztotta a homokot.