Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A műanyagrészecskék kinyírják a halakat

2016.06.03. 09:22

A tengerek halai egyre kisebbek a vízben felhalmozódó műanyag miatt – derült ki svéd kutatók tanulmányából. A csapósügérek (Perca fluviatilis) lárváit vizsgáló kutatás az első, amely kimutatta, hogy a mikroméretű műanyagok magas koncentrációja megállítja a halakat a növekedésben, megváltoztatja a táplálkozási szokásaikat. A végén lényegében csak műanyagot esznek, és elhagyják természetes táplálékukat a planktonokat. A Science-ben publikált kutatás szerint ez fizikailag és kémiailag is befolyásolja a lárvákat.

A kísérletek alapján a műanyagrészecskék miatt 15 százalékkal kevesebb lárva kelt ki, a kéthetes lárvák pedig sokkal kevésbé képesek elmenekülni a ragadozók elől, így csökkennek túlélési esélyeik. Sőt, egyértelműen kiderült, hogy azoknál a halaknál, ahol a legmagasabb volt a műanyagok koncentrációja, jóval kisebbre is nőttek, mint az átlag.  

Peter Eklov , a svéd Uppsala University ökológusa szerint a mikroméretű műanyagok szennyezése a Balti-tengerben egyértelműen kevesebb szaporodáshoz és több halálozáshoz vezet. A kutatáso kszerint 2050-re több műanyag lehet a tengerben, mint hal.