Úgy menstruálsz, mint egy tüskésegér!

2016.06.11. 17:58

Az egerek és patkányok fontos szerepet játszanak a kutatólaborokban, mivel a szervezetük működése nagyon hasonlít az emberére. De amikor a reproduktív funkciók működését tanulmányoznák, a kis rágcsálók nem túl hasznosak; a menstruációs ciklusuk ugyanis nem úgy működik, mint az emberé.

De van egy emlősfaj, ami ezen is segíthet: az egyiptomi tüskésegér (Acomys cahirinus).

Az ausztrál Monash Egyetem kutatói felfedezték, hogy a tüskés egér menstruációs ciklusa már-már emberi. A Nature-ben közölt tanulmányból kiderül, hogy a kutatók 14 egeret követtek nyomon. Észrevették, hogy az állatoknak kilencnapos menstruációs ciklusa van, amiből háromban megnövekszik a méhnyálkahártya aktivitása. A megfigyelésükön túl a kutatók boncolásos vizsgálatokat is végeztek az állatok méhén, a menstruáció különböző ciklusaiban.

A kutatók további vizsgálatokat végeznek, hogy pontosabban megérthetssék a tüskésegerek méhnyálkahártyájának működését. Bár még cska a kutatás korai szakaszában tartanak, a tüskésegerek új modelljei lehetnek az emberi menstruációs ciklus tanulmányozásának. Mindez újabb és egyszerűbb megközelítést biztosíthat az olyan betegségek megértéséhez, mint az endometriózis vagy a premenstruációs szindróma.  • Tippek
  • Személyi kölcsön