Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Döbbenetes méretű probléma az elhízás

GettyImages-452267982
2016.06.14. 11:38

Az elégtelen táplálkozás miatt kialakuló elhízás a legnagyobb probléma a világon egy új globális jelentés szerint - írja az MTI. A Global Nutrition Report 2016 szerint a rossz táplálkozás világjelensége egyrészt az éhezés, másrészt az elhízás formájában jelentkezik.

A felmérésben részt vevő 129 ország 44 százalékában tapasztalták az alultápláltság vagy az elhízás igen súlyos mértékét. A tanulmány szerzői attól tartanak, hogy a rossz táplálkozás az új normális állapot.

A rossz táplálkozáshoz korábban az alultápláltság, az éhező, növekedésben visszamaradt, fertőzéseknek kitett gyerekek képe kapcsolódott. A probléma ma is létezik, ám ezen a területen tapasztalható előrelépés. Sok ország küzd sikeresen a gyerekek alultápláltságának és növekedési visszamaradásának legyőzéséért, ám igen kevesen léptek előre az elhízás és a hozzá kapcsolódó betegségek, egyebek mellett a szívproblémák elleni harcban.

A tanulmány szerzői ezért nem az éhezésre, hanem az elhízás terjedésének döbbenetes méretű globális kihívására hívták fel a figyelmet, mert az elhízottak aránya a világ majdnem minden országában növekszik.

Emberek százmillióit sújtja a rossz táplálkozás, az elhízás és a vérben található túl sok cukor, só vagy koleszterin formájában.

„A rossz táplálkozás miatt a gyerek túl sovány, nem növekszik normálisan, de olyan következményei is lehetnek, hogy elhízik, túl magas lesz a vércukorszintje, ami diabéteszhez vezet” - magyarázta Corinna Hawkes, a kutatás egyik vezetője a BBC-nek.

A kutatás szerint az öt év alatti túlsúlyos gyerekek száma olyan gyorsan növekszik, hogy megközelíti az átlagnál kisebb súlyú, azonos korú gyerekekét.

„Olyan világban élünk most, ahol a rossz tápláltság lett a normális. Ez teljesen elfogadhatatlan” - mutatott rá Lawrence Haddad, a kutatás másik vezetője.

A probléma leküzdését célzó ráfordításokat és politikai szándékot sürgetve kiemelte, hogy minden egyes dollár (280 forint), amelyet a helyes táplálkozást ösztönző programokra költenek, 16 dolláros haszonnal járhat.