Kiirtjuk az istenek eledelét?!

DMOHA20110921009
2016.06.23. 14:55
Itt a nyár, és azzal a parlagfű szezonja is. Most kellene irtani teljes lendülettel, mert a növény most még csak nő, de a virágai nem nyílnak, a pollen, amire hazánkban másfél millióan allergiásak, még nem kerül a levegőbe. És ezzel párhuzamosan most jön el annak az ideje is, hogy a közösségi médiában menetrend szerint újra felbukkanjanak az évek óta terjedő, veszélyes téveszméket hirdető cikkek arról, hogy a parlagfű valójában csodálatos gyógynövény, a világ minden betegségét gyógyítja, csak a gonosz háttérhatalmi gyógyszerlobbi akarja kiirtatni. Mára egész kis iparág épült a parlagfűből készült természetgyógyász termékekre, annak ellenére, hogy ilyesmit forgalomba hozni az egész EU-ban tilos.

A parlagfű egy ősi, nagyon intelligens növény, sok tekintetben az embernél is intelligensebb. A parlagfűnek az a természetben a feladata, hogy megóvja a földet a kiszáradástól, a szél eróziójától. (...) Ha ismeri a Bizottság ezeket a tényeket, jogosan merül fel a kérdés, milyen lobbiérdekektől vezéreltetve kiáltották ki bűnösnek és irtandónak a parlagfüvet?

Ezt a kérdést tette fel Kovács “KGBéla” Béla, jobbikos EP-képviselő 2015. februárjában az európai parlamentben. Bár a hivatalos válasz udvariasan eltekintett annak részletezésétől, hogy mekkora nonszensz az egész felvetés, már maga a kérdés is jó illusztrációja annak, milyen szintekig képes eljutni a veszélyes, áltudományos ostobaság.

A parlagfű-összeesküvéselmélet évek óta terjed a magyar net ezobio-mocsarában, több tízezer megosztással, sok százezer emberhez eljutó cikkek formájában (csak néhány példa a legsúlyosabbak közül: 12, 3, 4).

Ezek nagyjából a következőket mondják:

  • A parlagfű ősi gyógynövény, a latin neve (Ambrosia Artemisiifolia) egyenesen arra utal, hogy ez a görög mitológiából ismert ambrózia, a halhatatlanság nektárja
  • A népi gyógyászat évszázadok óta univerzális csodaszerként használja, gyógyítja a rákot is, méghozzá az őssejttermelés fokozásával
  • A parlagfű irtását a háttérhatalom és a gyógyszeripari lobbi intézte el
  • Valójában nem is a parlagfű pollenje okozza az allergiát, hanem a virágpor szemcséire rátapadó kipufogógáz-részecskék

Erős állítások, kezdjük az ambróziával, mert az a legviccesebb. A parlagfű tudományos nevét Carl von Linné, a híres svéd botanikus adta 1753-ban. Egyébként ő találta ki az egész, máig is használatos kettős nevezéktant, és több ezer növényfajnak lett rögtön a keresztapja. Linné mélyen vallásos ember volt, és sok növényt szentekről nevezett el. A parlagfű névadója az általunk Szent Ambrusként ismert Aurelius Ambrosius, 4. századi milánói püspök volt - írja dr. Juhász Miklós, a szegedi egyetem tanára az Allergológia szakfolyóiratban. A növénynek tehát az égvilágon semmi köze a görög mitológia ambróziájához.

De nem is lehet, hiszen a növény észak-amerikai kontinensen honos, Európában a 19. századig teljesen ismeretlen volt, igazán csak az 1950-es években terjedt el, invazív fajként, az eredeti környezetében meglevő kártevői és természetes ellenségei hiányában. És még jó sokáig itt fog maradni: a magjai a földben 30-40 éven át csíraképesek maradnak. Magyarországon az 1920-as évekből származik az első beszámoló a megjelenéséről, és a komolyabb térnyerése csak az 1990-es években kezdődött - ennek tükrében ősmagyar népi gyógyító receptekről beszélni elég vicces. Valójában az amerikai indiánok sem használták gyógynövényként, csak a napraforgóra hasonlító magjait fogyasztották, illetve az olajat főzték ki belőle. A parlagfűvel rokon, de Európában elő nem forduló növényekből készítettek ugyan gyógyteákat az indiánok, de ezek fogyasztása sem volt széles körben elterjedt. Az biztos, hogy

egyetlen régi gyógynövényes könyv sem említi a parlagfüvet a gyógyhatású növények között.

De mi a fenétől vagyunk allergiások rá?

Mivel a parlagfű-allergia éves szinten több milliárd eurós kárt okoz az európai gazdaságnak (hogy ez hogyan illeszkedik a háttérhatalom és a gyógyszerlobbi ördögi terveibe, rejtély), a tudósok az elmúlt években elég nagy erőkkel kutatták, mi is van a növényben, miért leszünk allergiások rá, és mit lehetne tenni ez ellen. “A parlagfű allergizáló hatásáért felelős anyagok közül eddig huszonkettőt azonosítottak. Ezek közül az Amb a 1 nevű, 38 000 Da molekulatömegű fehérje a legjelentősebb, amellyel szemben a parlagfű-allergiások 95%-a túlérzékenységi reakcióval válaszol.”, mondta el kérdésünkre Dr. Csupor Dezső, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke. Tehát szó sincs kipufogógázról, feketén-fehéren azonosították az allergén anyagot a pollenben.

De kiderült egy csomó más dolog is a parlagfűről: “A parlagfű a fészkesek családjába tartozik, ennek a növénycsaládnak sok gyógynövény tagja van, például a kamilla vagy a körömvirág. Ezen növények hatásaiért a szeszkviterpén-lakton (SL) típusú vegyületek felelősek, ilyen anyagok a parlagfűben is találhatóak. Az SL-ek nagyon sokféle hatással rendelkeznek, ha egy növényben az előnyös hatású SL-ek vannak jelen, azt gyógynövénynek tekinthetjük - ha nem, akkor gyógyászatilag haszontalan, vagy akár veszélyes növénynek. A parlagfűből sok SL-t kimutattak, azonban ezeket toxikológiailag és farmakológiailag kevéssé tanulmányozták. Nem tudhatjuk, milyen következményekkel járhat, ha valaki ezeket tartósan alkalmazza. Elvileg az is előfordulhat, hogy a vegyületek a szervezet egészséges sejtjeire mérgező hatásúak, és ennek a következménye csak hosszú távon derül ki.” - foglalta össze Csupor Dezső a tudomány álláspontját a parlagfűről. Röviden: a növény gyógyászati alkalmazása nem biztonságos, nem ajánlott, és az allergén hatás miatt veszélyes is lehet.

Na nem mintha a tudomány álláspontja különösebben érdekelné az alternatív egészségbiznisz cápáit.

Már megint az a rohadt háttérhatalom!

A parlagfű-összeesküvés első számú magyarországi prófétája bizonyos ‘Dr. Weixl-Várhegyi László, egy nyugdíjas rendőr, akinek az aposztróffal írt doktori címe arra utal, hogy azt nem igazi egyetemen szerezte, hanem a hírhedt Hu-Man Medica nevű cégtől vette, pár százezer forintért. Ezt a szervezetet egyébként nem csak az MTA, és az orvosi kamara ítélte el, de a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége is kérdés nélkül kizárja a soraiból az ilyen kamudoktorokat. Weixl-Várhegyi saját bevallása szerint a Tudományos Rendőrség alapítója (bármit is jelentsen ez), és világ- és olimpiai bajnok atléta is, amiben felfedezhetünk azért némi költői túlzást. Ő a parlagfüvet a globális világ-összeesküvés és népirtás origójaként értelmezi, miszerint:

“A Világkormány (én csak háttérhatalomnak nevezem) urai fő részvényesei a gyógyszeriparnak is. Ha mindenki megtudná azt, amit az indiánok közöltek a franciákkal, hogy a parlagfű, mintegy csodaszer minden betegségnél visszafordítja és normalizálja a szervezetben zajló rendellenességeket, akkor senki nem venne gyógyszert, és akkor nem lenne óriási bevétele a világ urainak. Ezért a fizetett bértollnokaikkal és bértudósaik által elsőszámú közellenségnek kiáltották ki a parlagfüvet, ezt az embernél is intelligensebb, több Föld-történeti katasztrófát is átélt csodálatos ősi növényt, hogy a tudatlan és megtévesztett embereknek még véletlenül se jusson eszébe, hogy más célja van ezen uraknak. Ez a cél pedig a lakosság gyérítése, Földünk megóvása a túlnépesedéstől.”

Weixl-Várhegyitől idézett Kovács Béla is az EP-felszólalásában, és az ő cikkeivel hirdeti magát a szépen növekvő magyar parlagfűbiznisz. Parlagfűből készült tablettákat, teákat és olajakat egy csomó hazai biobolt árul, a legnépszerűbb, Istenek Eledele nevű tablettára rákeresve az Árgép keresője például 17 beszerzési helyet mutat (az ára 3500-4000 forint). Létezik direkt ilyesmikre specializálódott webshop is, a Parlagfű Biobolt, aminek a kínálata a parlagfüves termékek mellett leginkább - esküszöm, nem viccelek! - vibrátorokból áll.

A gond az, hogy parlagfűből készült táplálékkiegészítőket vagy élelmiszereket egyébként tilos forgalomba hozni Magyarországon, sőt, az egész EU-ban.

Engedély nincs, de ez senkit nem zavar

“Jelenleg parlagfüvet tartalmazó élelmiszerrel kapcsolatos engedélyezési eljárás nincs folyamatban, és korábban sem került kiadásra erre vonatkozó engedély, így ezeknek a termékeknek a forgalmazása nem engedélyezett az Európai Unió területén.” - válaszolta kérdésünkre a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal. Ezt megerősítette az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet sajtóosztálya is, ők azt írták, semmilyen parlagfű tartalmú étrend-kiegészítőt nem notifikáltak, és az EU-ban ilyesmi “jogszerűen sem szokásos élelmiszerként, sem étrend-kiegészítőként nem forgalmazható, mivel veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét.”

Vagyis ezeket a termékeket úgy gyártják, terjesztik és árulják, hogy soha senki nem kért és nem kapott engedélyt rá.

A már említett parlagfűtablettát egy bajai cég, a Dombszéli Vadgesztenye Kft. gyártja, megkerestük őket, hogy megkérdezzük, hogy is van ez a dolog az engedélyekkel, és egyáltalán: hogyan szerzik be az alapanyagot, ha azt Magyarországon jogszabályi kötelessége mindenkinek irtani. A Céginfó adatai szerint egyébként elég jól megy nekik az üzlet, a tavalyi évet 39 millió forintos forgalom mellett 11 milliós tiszta nyereséggel zárták, ami kiemelkedően jó profitrátának számít. Persze azt nem tudhatjuk, hogy ebből mennyit hozott a parlagfűtabletta, és mennyit a többi bizniszük, például a szintén slágerterméknek tűnő, 11 ezer forintos “tiszta só”.

A cégtől először telefonos tájékoztatást ígértek, aztán nem reagáltak többé a megkereséseinkre. A weboldaluk viszont elég magas szórakoztató értéket hordoz, például leírják, hogy ők bizony nem tulajdonítanak gyógyhatást a tablettának, sőt, semmilyen hatást, “a termék azért készült, mert sokan keresték a piacon, de nem volt kapható sehol”, aztán a biztonság kedvéért beidézik “doktor” Weixl-Várhegyit, a Kapcsolat menüpont alatt névvel és emailcímmel is említik, majd rögtön el is határolódnak tőle, mondván, nem feladatuk bizonyítani azt, amit mások mondtak. “Ha valaki mégis kíváncsi a parlagfűről mások által állított dolgokra, akkor javaslom, hogy használja a youtube-ot, google-t, vagy Facebook-ot, és rengeteg információt fog találni” - szól a jótanács. Még jó hogy nem valódi tudósok igazi tanulmányait ajánlja, hová lenne ez a világ!

Megkerestük a Földművelésügyi Minisztériumot, akik a parlagfű irtása ügyében illetékesek. Ők megerősítették, hogy Magyarországon jogszabály kötelez minden földhasználót és földtulajdonost a parlagfű irtására, még a virágzás előtt, és ennek elmulasztása akár 5 millió forintos növényvédelmi bírsággal is sújtható. A parlagfüvet direkt termesztőknek, vagy a nem létező gyógyhatását hirdetőknek viszont nem kell külön büntetéstől félniük. “A tudatlansággal és félrevezetéssel szemben a hiteles információ átadással lehet védekezni. A parlagfű elleni állami szerepvállalás fő iránya a megelőzést elősegítő kommunikáció, az érintett társadalmi szervezetekkel, civilekkel való együttműködés” - írta a minisztérium kérdésünkre.

Sajnos a tudatlansággal és félrevezetéssel szembeni állami kommunikációnak eddig nem sok nyomát láttuk, pedig erősen ráférne például az olyan, százezres közösségekre, aminek a vezetője egy kártékony téveszméket terjesztő, kozmetikusból lett önjelölt “bionom hatóanyag-elemző”, aki arról osztja az észt, hogy a parlagfű valójában nem is allergén, és egyébként hasznos, talajméregtelenítő funkciója van a növénynek (ezt a kijelentést egyébként az összes, általunk megkérdezett valódi szakértő értelmezhetetlen blődségnek nevezte).

A legrosszabb fajta hülyeség

A mindent gyógyító ezobio-csodaszerek általában csak a hiszékeny emberek pénztárcájára veszélyesek, az egészségükre csak akkor, ha igazi orvos és gyógyszer helyett használják őket. A parlagfű-fogyasztás ennél sokkal rosszabb, mert nem elég, hogy nincs igazolható pozitív hatása, a gyomnövény irtása ellen dolgozik, és ezzel több százezer allergiás nyári szenvedését teszi még nehezebben elviselhetővé. Ha már mindenképpen hinni akar valami hülyeségben, higgyen inkább abban, hogy lapos a Föld, és sajtból van a Hold - azzal legalább nem árt senkinek.

Ne maradjon le semmiről!  • Tippek
  • Bankszámla