16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Elkészült a világ legnagyobb rádiótávcsöve

2016.07.03. 12:45

Az utolsó panel is a helyére került a FAST nevű kínai rádiótávcső 30 focipálya méretű antennáján. Most jön a tesztelési időszak, ha ez is rendben megy, szeptemberben megkezdheti a működését a világ legnagyobb egytányéros űrfigyelő műszere.

A FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) építése 2011 márciusában kezdődött a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban, egy katlanban, amelyet három, egymástól 500 méter távolságra lévő domb vesz körül. A helyszín kialakításához egymillió köbméter anyagot kellett eltávolítani. 9 ezer embert kell elköltöztetni a környékről, hogy ne zavarják a működését.

A távcsővet 4450 darab, 11 méter oldalhosszúságú, háromszög alakú alumínium panelből állítják össze, ezekből került most a helyére az utolsó is. Méreteiben és teljesítményében felül fogja múlni a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium rádiótávcsövét is, amely a jelenlegi csúcstartó a maga 305 méter átmérőjű parabolaantennájával. A FAST átmérője 500 méter, kerülete körülbelül 1,6 kilométer lesz.

A vezetékekkel és robotokkal mozgatható, több irányból érkező információk észlelésére alkalmas, hatalmas tányért acéloszlopok és kábelek ezrei tartják a föld felett. Alatta a karbantartók járatai futnak. Az egyik környező domb tetején egy megfigyelőállomást is kialakítanak, amit a civil látogatók előtt is megnyitnak.

A FAST új fejezetet nyithat a kínai űrkutatásban. A kínai kutatók eddig kénytelenek voltak másodkézből származó adatokra támaszkodni. Az új, nagy gyűjtőfelületű távcső javíthat a kínai űrkutatás hatékonyságán, ezzel ugyanis a gyengébb, illetve nagyobb távolságból érkező rádióhullámokat is észlelhetnek – mondta korábban Vu Hsziang-ping, a Kínai Csillagászati Egyesület vezetője. Szerinte az új távcső segíteni fogja a Tejútrendszeren kívüli intelligens élet és a világegyetem keletkezésének kutatását.  • Hírek
  • Hírek