Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már háromévesen agyi elváltozásokat okozhat az Alzheimer-kór

2016.07.14. 17:02

A Hawaii-i egyetem kutatói szerint az Alzheimer-kór már hároméves korban változásokat okozhat az agy fejlődésében. A betegség kialakulásának az ApoE4-es variáns lehet az egyik oka, illetve rizikófaktora.

Az Alzheimer-kór a kognitív funkciók (gondolkodás, emlékezés) drasztikus romlásával, elbutulással (demencia) és gyors biológiai leépüléssel járó betegség. A kutatást Linda Chang neurológus vezette, csapata a tanulmány során 1187 egészséges, három és húsz éves kor közötti gyereket vizsgált. A résztvevőkön genetikai teszteket végeztek, vizsgálták az agyi fejlődésüket és az ApoE4-es variáns után kutattak. A cél a kórt okozó tényezők vizsgálata és megértése.

Az apolipoprotein E (ApoE)  a lipoproteinek (amik a koleszterint, a zsírt és a zsíroldékony tápanyagokat szállítják a szervekhez és a szövetekhez) anyagcseréjében játszik szerepet. Három különböző típusa van: E2, E3 és ugye az E4. Mindkét szülőtől kapunk egy-egy másolatot mindhárom típusból, tehát hat lehetséges variáció van: E2E2, E3E3, E4E4, E2E3, E2E4, E3E4.

A kutatók azt tapasztalták, hogy az E2E4-es genotípussal rendelkező gyerekek hippokampusza (az agy emlékezéshez kapcsolódó része) átlagban öt százalékkel kisebb, mint a leggyakoribbnak számító E3E3-as genotípussal rendelkezőké. Az E4E4-es variáció pedig gyengébb szerkezeti integritást mutatott ugyanezen a területen. Ráadásul az E4-es variánssal rendelkező gyerekek rosszabbul teljesítettek a memória- és mentális teszteken.

Chang szerint azonban nem kell pánikba esni és rohanni a gyerekkel génvizsgálatra. Egyrészt a kutatások még csak kezdeti szakaszban vannak, másrészt pedig az E4 igen ritka, az Alzheimer kialakulása pedig függ az életmódtól és az étrendtől is, például a testmozgás csökkenti a betegség kialakulásának esélyét.