Meghalt Lux Elvira szexuálpszichológus

2016.07.20. 11:56 Módosítva: 2016.07.20. 12:17

87 évesen szerdán elhunyt Lux Elvira, szexuálpszichológus, író, adjunktus, a Magyar Szexológiai Társaság elnöke. 2002-ben EU miniszteri kitüntetést kapott, 2004-ben életművének elismeréseként megkapta a Batthyány-Strattmann László-díjat. Magyarország leghíresebb szexuálpszichológusa a Blikk információi szerint józsefvárosi lakásában hunyt el.

Megjegyzem, nagy szexuális tapasztalatokkal én sem dicsekedhettem. Egyházi iskolába jártam, kiegyensúlyozott, stabil házasságban élek közel hatvan éve. Mégis, ahogy ma mondjuk, nyitott voltam, vagyok a problémára. Mindig is ellenállhatatlan vágyat éreztem a segítségadásra, -nyújtásra. Ez az, ami végül az orvosi hivatáshoz vonzott

nyilatkozta korábban a Hegyvidéki Újságnak a szakember.

Lux Elvíra
Lux Elvíra
Fotó: luxbabaprogram.com

Lux Elvira 1929. január másodikán született Ózdon. Férje Kohler Gyula gépészmérnök, közgazdász, lányuk Katalin angoltanár. Az elemi kilencosztályos, elemi iskolát Járdánházán, középiskolát már Egerben az Angolkisasszonyoknál végezte, majd édesanyja távollétében egy teherautón Budapestre szökött, hogy az orvosi egyetemre járhasson. Erről így nyilatkozott a fenti interjúban:

„Egy napon anyám elutazott Pozsonyba, ahol azt idősebb nővérem éppen gyermeket szült, és anyu a határon szökve ment neki segíteni. Ezt a pillanatot ragadtam meg, felszöktem egy teherautón Budapestre, az orvosi egyetemre. A népi kollégiumban kaptam szállást. Mindenki mással ellentétben szörnyűséges melynek tartottam.

Harmincan jártunk egy évfolyamba, ebből huszonketten lettek professzorok, egytől egyig munkás-paraszt származásúak. Nehezen viseltem a kusza körülményeket, a primitívségeket, kirúgtak.

Életrajza szerint a SOTE jogelődjét, a BOTE-t 1947-1951 között végezte, majd 1964-1969 között ELTE BTK pszichológia szakát. 1969-1989 SOTE I.sz. Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikán klinikai pszichológusként dolgozott, innen ment nyugdíjba. Erről az időszakról korábban így nyilatkozott: „Végül is a patkányagymetszetek után – nem kis szerencsémre – első pszichológusi munkahelyem a Semmelweis Egyetem I. számú Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikája volt, a Baross utcában. Nagy szó volt ez. Nem volt még példa rá, hogy pszichológust alkalmazzanak a pszichoszomatikus, szervi tüneteket, alapvetően nőgyógyászi eseteket megoldó klinikán. 1969-et írtunk ekkor. Eleinte fogalmam sem volt, mihez kezdjek, de nekik sem sokkal több, nemigen tudták, mire is használhatnának engem”.

1970-től szexuális felvilágosítással kapcsolatos előadásokat tartott. 1972-től tanított pszichoszomatikát és szexuálpszichológiát a SOTE-n és az ELTE-n, mindkét témában iskolateremtőnek tartják.

Termékeny író is volt, első könyve 1980-ban jelent meg Szexuálpszichológia címen. Tudománynépszerűsítő könyvek mellett cikkeket, dolgozatokat, glosszákat írt. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport