Bernát, Felícia
12 °C
25 °C

Tömeges korallpusztulás a Mexikói-öbölben

2016.08.01. 09:04

Amerikai kutatók tömeges korallpusztulást észleltek a Mexikói-öböl egyik tengeri természetvédelmi területén – írja az MTI.

Steve Gittings, az amerikai tengeri természetvédelmi területek irodájának vezetője elmondta, hogy ismeretlen eredetű korallelhalást vizsgálnak a Mexikói-öbölben lévő East Flower Garden Bank természetvédelmi területen.

A korallzátony 160 kilométerre fekszik a louisianai és a texasi partoktól. A szakértők példátlan mennyiségű korall, tengeri szivacs, tengeri sün, tengeri csillag és kagyló pusztulást jelentették. A térségben elpusztult állatokat, illetve a korallok és tengeri csillagok fehéredését először búvárok észlelték, még a múlt hét elején.

A szakemberek keresik az elhalás okait: vizsgálják a víz minőségét, illetve azt, hogy kerülhettek-e vegyi anyagok vagy kórokozók az öböl vizébe. G. P. Schmahl, a természetvédelmi terület főfelügyelője szerint nem tudnak arról, hogy vegyi anyaggal szennyeződött volna az öböl vize. A víz hőmérséklete azonban igen magas, és az elmúlt hónapok heves esőzései miatt nagy mennyiségű alacsony sótartalmú parti víz mozgott a nyílt tenger felé.

Az El Ninót hibáztatják

A világ más térségeiben tapasztalt korallfehéredéshez viszonyítva a Mexikói-öbölben lévő korallzátonyokat a szakemberek egészségesnek és stabilnak tartják. 

Az elmúlt hónapokban az ausztráliai Nagy-Korallzátonyon, a karibi térség Floridához közeli részén, a Maldiv-szigetek térségében és a Brit Indiai-óceáni Területen fekvő Chagos-szigetek környékén elterülő korallzátonyon észleltek jelentős korallpusztulást.

A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő algák kilökődnek, és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk. Ha a folyamat hosszan tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent a korallzátonyok körül élő halakra és közvetve az emberekre is.

A globális korallfehéredést a ciklikusan jelentkező, az elmúlt évben szélsőségesen erős El Nino-jelenség váltotta ki, amely sok óceáni térségben felmelegítette a vizet.