Dezső
15 °C
28 °C

Hiányzik a bizonyíték a fogselyem előnyéről

2016.08.02. 22:44 Módosítva: 2016-08-02 22:44:42

Idén eltűnt az Egyesült Államokban ötévente kiadott étkezési iránymutató szájápolási fejezetéből az a rész, hogy érdemes fogselymet használni, márpedig ez egy fontos útmutató, amely a törvény értelmében csak tudományos bizonyítékokra épülhet.

A változás azt követően történt meg, hogy az amerikai AP hírügynökség az információszabadsági törvényre hivatkozva tavaly kikérte ezeket a tudományos bizonyítékokat az egészségügyi minisztérium illetékeseitől. A fogselymezés kegyvesztettsége azért is meglepő, mert több évtizede, 1979 óta azt javasolja a szövetségi kormány az amerikai állampolgároknak, hogy vékony madzaggal pucolják ki a fogak közti résből a kajamaradékokat.

Az amerikai fogorvosok szövetsége pedig még most is azt írja a weboldalán, hogy a fogselymezés alapvető része a száj- és ínyápolásnak.

A kormány elismerte az AP hírügynökségnek, hogy 

a fogselymezés hatásosságát soha nem kutatták az előírásaiknak megfelelően.

Az AP megnézte az elmúlt évtizedben született tanulmányokat a fogselyemről, és ezekben az áll, hogy kevés a bizonyíték, gyenge lábakon áll a dolog, és nagy esély van rá, hogy elfogultan ajánlják a fogselyem használatát. Volt olyan tanulmány, amelyben 25 embert vizsgáltak egyetlen fogselymezés után, egy másik pedig csak két hétig tartott, pedig ilyen rövid idő alatt nem tudnak kialakulni sem lyukak a fogakon, sem másfajta fogbetegségek.   

Ugyanakkor van egy másik, szép kerek szám, ami adhat némi magyarázatot a fogselyem ajánlására:  globálisan 2 milliárd dolláros piacról van szó, és ennek bevételnek a fele az Egyesült Államokból jön.