Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Még sosem volt ennyi méreg a tengerben

2016.08.02. 12:52

Hamburgi kutatók vizsgálata szerint az eddig véltnél sokkal nagyobb a tengerekben úszó műanyag mikrorészecskék méreganyag-koncentrációja – írja az MTI.

A mikroszkopikus méretű műanyagrészecskék méregtartalma háromszor-négyszer nagyobb, mint a környezetükben lévő üledéké. A Hamburgi Alkalmazott Tudományok Főiskolájának (HAW) kutatói elmondták, hogy csupán kétszeres méregtartalomra számítottak.

A mikrorészecskék mágnesessége már régóta ismert jelenség. A műanyagok, például a polietilén vagy a szilikon a vízben egyre kisebb részekre esnek szét. Eközben nagyon veszélyes környezeti mérgek, mint a poliklórozott bifenilek (PCB) vagy a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) rakódnak le a felületükön. A megfertőződött műanyagrészecskék lesüllyednek az üledékbe, ami azért veszélyes, mert a halak és a csigák megeszik őket, így bekerülnek az emberi táplálékláncba.

A műanyagok különböző forrásokból, egyebek mellett kozmetikai termékekből származnak. A vizek tisztításakor ezeket nem lehet kiszűrni. A mikrorészecskék kialakulhatnak úgy is, hogy a nagyobb műanyagdarabok környezeti hatásra elaprózódnak. Frank Schweikert, az Aldebaran kutatóhajó vezető szakértője elmondta, hogy a tengerekben úszó műanyag egy része a felszínen vagy a vízben található, de hetven százaléka lemerül az üledékrétegbe.

A kutatócsoport a vizsgálathoz 2015-ben gyűjtött mintákat a kutatóhajóval Észak-Németország part menti vizeiben és folyóiban. Gesine Witt környezetvédelmi vegyész vezetésével a tudósok saját fejlesztésű szemétgyűjtőket helyeztek ki a mérési pontoknál, majd három hónappal később begyűjtötték őket.