Árpád
-2 °C
4 °C

A Holdra szállhat egy magáncég

2016.08.03. 16:23

Engedélyt kapott egy floridai székhelyű cég az amerikai kormánytól, hogy jövőre egy holdjáró robotot küldjön az űrbe. Ez az első eset, hogy egy magánvállalkozás felhatalmazást kapott a Föld légkörén kívüli misszióra. Mindeddig csak kormányügynökségek küldhettek űrhajót a Föld légkörén túlra – írja az MTI.

Az engedélyt az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) adta ki. A Moon Express nevű, Cape Canaveral-i cégnek adott engedély megteremti a jogi kereteket más hasonló üzleti célú űrexpedíciók számára a Holdat, a Marsot vagy az aszteroidákat illetően. 

A floridai cég egy bőrönd nagyságú robotot akar a Hold felszínére küldeni 2017-ben egy két hétig tartó, csak odaútra szóló misszióban. Az eszközzel tudományos kísérleteket végeznének, illetve leszállítanának némi emberi hamut, aztán álló- és mozgóképeket sugároznának a Földre.

A Moon Express példáját várhatóan más magánvállalkozások is követni fogják. Elon Musk, a Space Exploration Technologies alapítója és vezérigazgatója 2018-ban a Marsra akar űrhajót küldeni. Mások aszteroidákon szeretnének bányászatot folytatni, vagy tudományos laboratóriumokat, javító és szolgáltató műholdakat működtetnének az űrben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?