Meghalt Stefanovits Pál akadémikus

2016.08.05. 21:42

Csütörtökön elhunyt Stefanovits Pál akadémikus, a hazai talajtan, a talajtérképezés és talajosztályozás nemzetközi hírű tudósa – közölte a Magyar Tudományos Akadémia az MTI-vel.

Stefanovits 1920-ban született Kassán. 1942-ben vegyészmérnöki diplomát szerzett a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Ezután a Földtani Intézetben, majd 1949-től az MTA Talajtani és Agrokémiai Intézetébe dolgozott.

1952-ben megkapta a mezőgazdasági tudományok kandidátusa fokozatot. 1965-ben a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Talajtani Tanszékén kapott egyetemi tanári kinevezést. Később megbízták a tanszék vezetésével. 1967-ben megvédte akadémiai doktori értekezését, az MTA Talajtani és Agrokémiai Bizottságának tagja és több éven át elnöke volt. 1969 és 1975 között az egyetem rektorhelyettese volt, illetve alapító vezetője a Környezetgazdálkodási Intézetnek.

Az MTA 1970-ben levelező, 1976-ban rendes tagjává választotta Stefanovitsot. 1990-ben professor emeritusi címet kapott; ettől az évtől 1996-ig az MTA Agrártudományok Osztályának elnöke volt, és ilyen minőségében részt vett az MTA Elnökségében is. 1995-ben a Doktori Tanács tagja lett.

Stefanovits Pál tankönyvei ma is alapműnek számítanak a talajtan oktatásában. Akadémiai tisztségein kívül a Magyar Talajtani Társaság örökös elnöke, és 1989 és 1996 között a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagja volt. Több külföldi tudományos akadémiának is tagja volt.

Stefanovits fő kutatási területe a talajosztályozás, a talajtérképezés, a talajképződési folyamatok és a mezőgazdasági környezetvédelem volt. Elkészítette Magyarország több talajtérképét, és részt vett a FAO és az UNESCO által szervezett Európa Talajtérkép szerkesztésében. Munkásságát Treitz Péter-emlékéremmel, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, Akadémiai Aranyéremmel és Eötvös József-díjjal is elismerték.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport