Endre, Elek
17 °C
30 °C

Leszámolnak a gyilkos alvókórral

2016.08.09. 09:13

Egyetlen gyógyszerrel kezelhetővé válhat három halálos kór, leishmaniasis, az alvókór és a Chagas kór. Ezeket paraziták terjesztik, a világ legszegényebb régióiban több tízmillió embert megfertőznek, és ötvenezer áldozatot szednek évente.

Gyilkos trió

Az alvókórt a Trypanosoma brucei parazita okozza, ezt a hírhedt cecelégy terjeszti. A kór a nevét arról kapta, hogy a parazita az agyba jutva kómát okoz. A Szaharától délre elterjedt.

A Chagas kór a szívet és az emésztőrendszert támadja meg, azok megnagyobbodását okozza. A Trypansosoma cruzi parazita áll a betegség mögött, amely elsősorban Latin-Amerikában jellemző, de már más kontinensekre is átterjedt.

A leishmaniasis esetén sokféle tünet megjelenhet, attól függően, hogy a fertőzés hol jelenik meg. Lázat, súlyos bőrelváltozásokat okozhat.

Ezekre a betegségekre vannak gyógyszerek, de többnyire drágák, és mérgezők. Ez értelemszerűen nem jó megoldás ott, ahol tombol a szegénység.

A Novartis kutatói ezért kerestek erre a három parazitára közös ellenszert. Először megvizsgáltak 3 millió hatóanyagot, majd kiválasztottak egyet, amely a parazitának ugyanazt a részét támadja meg, és az emlősökben nem okoz kárt. Ezután több ezer módosítást hajtottak végre rajta, hogy az erejét a húszszorosára növeljék. A kutatók most vágnak bele a biztonsági tesztekbe, mielőtt embereken is kipróbálnák a szert.