István, Vajk
17 °C
34 °C

Nyüzsgő mélytengeri korallzátonyt találtak 2 kilométer mélyen Anglia partjainál

2016.08.09. 20:34

Hihetetlenül pezsgő életközösséget fedezett fel egy mélytengeri expedíció a Brit-szigetek legmélyebben fekvő vízalatti hegységénél - írja a BBC. A két kilométerrel a tengerszint alatt, Skócia közelében található hegyek egy sereg élőlénynek adnak otthont, amelyek közül több a kutatók számára eddig nem ismert faj lehet.

clk

A Deep Links néven futó kutatás a University of Plymouth, a University of Oxford, a British Geological Survey és a Joint Nature Conservation Committee közös projektje. A tudósok hat hetet töltöttek a tengeren a James Cook kutatóhajó fedélzetén a víz alatti hegységről információkat gyűjtve a távirányított mélytengeri egységek segítségével. 

A tengerbiológusok a robotok segítségével jó minőségű videókat és képeket is készítettek a szinte érintetlen helyszínről. A felvételek tanúsága szerint a sötét, hideg víz egy csomóféle mélytengeri élőlény lakhelye, nyüzsögnek itt a rák-, korall- és halfajok, a kutatók arra számítanak, hogy sokukat még nem ismeri a tudomány. A hegység legmagasabb pontja, az Anton Dohrn-csúcs egyébként 1700 méteres, vagyis bőven nagyobb, mint Anglia legmagasabb pontja, az 1344 méteres Ben Nevis. 

A terület nehezen elérhető mivolta ellenére azért akadt némi nyoma emberi behatásnak a helyszínen: a robot lekamerázott némi szemetet és vonóhálódarabokat is. A biológusok azon is aggódnak, hogy a klímaváltozás más korallzátonyokhoz hasonlóan érzékeny érinti majd a területet, ezért talán már nem sokáig lesz ebben a formában kutatható a mélytengeri hegység összetett élővilága.