Jolán
2 °C
4 °C

Nyüzsgő mélytengeri korallzátonyt találtak 2 kilométer mélyen Anglia partjainál

2016.08.09. 20:34

Hihetetlenül pezsgő életközösséget fedezett fel egy mélytengeri expedíció a Brit-szigetek legmélyebben fekvő vízalatti hegységénél - írja a BBC. A két kilométerrel a tengerszint alatt, Skócia közelében található hegyek egy sereg élőlénynek adnak otthont, amelyek közül több a kutatók számára eddig nem ismert faj lehet.

clk

A Deep Links néven futó kutatás a University of Plymouth, a University of Oxford, a British Geological Survey és a Joint Nature Conservation Committee közös projektje. A tudósok hat hetet töltöttek a tengeren a James Cook kutatóhajó fedélzetén a víz alatti hegységről információkat gyűjtve a távirányított mélytengeri egységek segítségével. 

A tengerbiológusok a robotok segítségével jó minőségű videókat és képeket is készítettek a szinte érintetlen helyszínről. A felvételek tanúsága szerint a sötét, hideg víz egy csomóféle mélytengeri élőlény lakhelye, nyüzsögnek itt a rák-, korall- és halfajok, a kutatók arra számítanak, hogy sokukat még nem ismeri a tudomány. A hegység legmagasabb pontja, az Anton Dohrn-csúcs egyébként 1700 méteres, vagyis bőven nagyobb, mint Anglia legmagasabb pontja, az 1344 méteres Ben Nevis. 

A terület nehezen elérhető mivolta ellenére azért akadt némi nyoma emberi behatásnak a helyszínen: a robot lekamerázott némi szemetet és vonóhálódarabokat is. A biológusok azon is aggódnak, hogy a klímaváltozás más korallzátonyokhoz hasonlóan érzékeny érinti majd a területet, ezért talán már nem sokáig lesz ebben a formában kutatható a mélytengeri hegység összetett élővilága. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?