Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Börtön várhat a gyerekre vegán étrendet kényszerítő szülőkre

2016.08.10. 12:04

Olaszországban súlyos büntetést akarnak kiszabni azokra a szülőkre, akik nem figyelnek oda a gyermekük étrendjére, és ezzel megbetegítik vagy a halálát okozzák. A javaslattal Elvire Savino, a Forza Italia párt tagja állt elő, miután többször is gond volt abból, hogy a szülők hiányosan táplálták a gyemekeiket.

  • egy ötéves, vegán étrenden tarott gyermeket Milánóban kórházban kellett ápolni, mert egyévesen csak 5 kilót nyomott
  • egy kétéves gyermeket napokon át intenzív osztályon kellett kezeni a súlyos vitaminhiánya miatt, őt szintén vegán diétán tartották
  • egy 11 hónapos csecsemő súlyos alultápláltság miatt meghalt

A vegán étrend nem feltétlenül okoz károkat, de a szülőknek fokozottan oda kell figyelniük arra, hogy a fejlődő gyermekük minden fontos vitamint és tápanyagot megkapjon. A vegán étrend miatt kihagyott ételek miatt külön oda kell figyelni a folsav, a cink, a vas és a B12 vitamin bevitelére, ezeket más forrásból pótolni kell.

Amennyiben ez elmarad, arra Savino elég kemény reakciót javasol. A gyermek étrend miatti megbetegedésére két év hat hónap és négy év közötti börtönbüntetést, halálesetre 4-6 éves börtönt javasolt. Ezzel természetesen nem a vegán étrendet akarják támadni, hanem az összes olyan esetet meg akarják előzni, amelyben a szülők az általuk felnőttként választott étrendet rákényszerítik az erről dönteni képtelen gyermekükre, és ezzel súlyos egészségügyi problémákat okoznak neki.

Az olasz orvosok azt javasolják a vegán és más korlátozott étrendet tartó szülőknek, hogy a gyermek étrendjének kiválasztása előtt mindeképpen nézzenek utána a lehetséges kockázatoknak, és gyakrabban ellenőriztessék orvosokkal, hogy rendesen fejlődik-e a gyerek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport