Erzsébet
1 °C
4 °C

A kutatók rákos rejtekben sétálhatnak

2016.08.16. 13:34

Évtizedekig mikroszkóppal vizsgálták a kutatók a rákos sejteket. Most azonban egy teljesen új módszerrel akár a sejt belsejébe is ellátogathatnak. Persze csak virtuálisan, a University of New South Wales kutatólaborjának, a 3D Visualisation Aesthetics Lab a megoldásával.

Az adatokat nagyfelbontású elektromikroszkópokból szedték ki és CGI-ben jártas szakemberek készítették el a rákos sejtelek virtuális valóságban. John McGhee vezette a csapatot, amely megalkotta a szoftvert.

https-%2F%2Fblueprint-api-production.s3.amazonaws.com%2Fuploads%

A Unity nevű platformot használták, amellyel egyébként videojátékokban készítenek 3D animációkat, színeket, fényeket és egyéb hatásokat tudnak hozzáadni az amúgy színtelen sejtek képéhez.

A VR headsetet felvéve a kutatók egy petricsészében találják magukat és meg tudják vizsgálni a körülöttük lévő sejteket. Kézi kontrollereket is használhatnak az irányításhoz.

A Sydneyben lévő St.Vincent kórházban már használnak hasonló technikát például az agyvérzéses betegeknél. Amikor a beteggel a virtuális valóságban végigmennek a vérsejtekkel az egész agyvérzés folyamatán, akkor értik meg igazán a páciensek, hogy mi történt velük. Steven Faux, a kórház igazgatója rendkívülinek nevezte a hatást a betegekre, mert egy agyvérzés után gyakran zavartak a betegek, de ez segít nekik túllendülni a történteken.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?