Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robotpolipot építettek hajlékony karokkal

2016.08.16. 18:55

Jó hír azoknak, akik szeretnek rémüldözni. A kutatók olyan robotok fejlesztettek, amely képes úszni a víz alatt, befurakszik két kő közé és még meg is fogja a tárgyakat karjaival. Pont mint egy polip.

Testének felületét puha anyag borítja, nem kemény fém vagy műanyag, ahogy azt megszokhattuk. A nyolckarú robotot az olaszországi Pisában lévő BioRobotics Institute at Scuola Superiore Sant'Anna kutatói készítették.

Mjc5MTA3NQ
Fotó: Jennie Hills / London Science Museum

A robotot 2009-ben kezdték el fejleszteni, látható, hogy nem volt egyszerű eljutni erre a szintre, amikor egy jól működő példányt tudtak bemutatni a világnak. A robotot a Földközi tengerben próbálták ki.

A nyolckarú robotpolip nem csak külsejében hasonlít az igazi polipokra, hanem mozgásában is kísérteties a hasonlóság. A tengerben magába szívta a vizet, majd kilökte azt magából, hogy gyorsabban haladjon. Mind a nyolc lábát használta a sziklákon mászáshoz és a tengerfenék átkutatásához. Bármilyen irányban tudja mozgatni karjait, azok meg is tapadnak a tárgyakon, köveken vagy emberi testrészeken.

A kutatásban részt vevő Cecilia Laschi professzor szerint a fejlesztés legnehezebb része a karokat mozgató izmok létrehozása volt. Sok módszert próbáltak ki, de végül a legegyszerűbbnél maradtak, szilikonnal borított vezetékek adták a mozgatóizmokat.