Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Van két hónap, amikor a legtöbben válnak

2016.08.22. 12:44

Érezte már úgy, hogy a párok sokszor szinte ugyanakkor szakítanak, az év egy részében egyszerűen sűrűbbek ezek az események? Amerikai kutatók elemzése szerint, ha a szakítások nem is, a válások mindenképpen szezonálisak, mintát követnek. Az eredményeket az American Sociological Association éves, 111-ik konferenciáján mutatták be a kutatók, a tanulmányt viszont még nem referálták, így egyelőre nem vehető százszázalékosnak az eredmény.

Mindenesetre a University of Washington kutatói az amerikai Washington állam 2001 és 2015 közötti válásait elemezték (ebből az államban csak 2014-ben 25 ezer volt), és egyértelműen kiemelkedett két hónap, amikor megugrik a számuk:

március és augusztus.

 A kutatók szerint ez az első mennyiségi bizonyíték a válásmintákra, ami alapján valószínű, hogy a párok egyfajta naptári rituálét követnek: szeretnek együtt maradni a nyaralásra, meg karácsonykor, csak azután hozzák meg a végleges döntést – írja a ScienceAlert.

„Az emberek hajlamosak megnövekedett elvárásokkal nekivágni a nyaralásnak, teljesen mindegy, mi történt tavaly. Ez olyan időszaka az évnek, ami új lehetőséget, újrakezdést, valami mást jelenthet, átmenetet új életszakaszba. Szimbolikusan nagyon fontos időszak” – mondja a tanulmány egyik szerzője, Julie Brines. Ugyanakkor a nyaralás stresszes lehet, és csalódottságot okozhat, ezért sok ember beadja a válókeresetet nem sokkal utána.

Egy másik, 2014-es tanulmány azt mutatta, hogy a decemberi ünnepek után nő meg a beadott válókeresetek száma, pontosabban januárban, miközben a mostani kutatás szerint márciusban – ezt az ellentmondást még tisztázni kell későbbi kutatásoknak. Brines szerint az ellentmondás feloldása az, hogy az emberek meg akarják várni, amíg a gyerekek visszailleszkednek az iskolába a szünet után, vagy az északi féltekén a tavaszt várják. 

A kutatók most csak Washington államot vizsgálták, ami elég kicsi minta, ezért most megvizsgálják a többi amerikai államot is. Már végeztek Ohióval, Minnesotával, Floridával és Arizonával: ez alapján a válási minták nagyjából azonosak az államokban. A kutatók egyébként eredetileg nem válási mintákat kerestek: azt vizsgálták, hogy a globális pénzügyi krízis hogyan hatott az emberek mindennapjaira, de a válásoknál nagyon egyértelmű mintát találtak, nem akarták figyelmen kívül hagyni. A minta ráadásul megmaradt akkor is, amikor kizártak más szezonális hatásokat, például a munkanélküliséget és a lakásvásárlásokat.

A kutatók feltételezték, hogy ha a válások kapcsolódnak az ünnepekhez, nyaraláshoz, akkor más családbírósági keresetek is. Nem tévedtek: a gyámügyi beadványok szintén ezt a mintát követték, viszont más témájú jogi beadványok nem. Az egyetlen időszak, amikor a válások mintája megszakadt, a recesszió: ilyenkor általánossá vált a válás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?