Gyárfás
16 °C
29 °C

Üvöltésükről ismerik fel egymást az oroszlánok

2016.08.24. 05:47

Üvöltésükről ismerik fel egymást az azonos falkában élő oroszlánok - derült ki zoológusok egy nemzetközi csoportjának Afrikában végzett kísérleteiből, írja az MTI.

Az azonos falkához tartozó, vadon élő oroszlánok a kutatók szerint akkor is felismerik egymást az üvöltésükről, ha nem látják a másik állatot. Ez a képességük teszi lehetővé, hogy bonyolult társas viszonyokat hozzanak létre - állapították meg a kutatók, akik hónapokon át figyelték a botswanai Okavango folyó deltájánál, hogyan viselkedik egy falka húsz oroszlánja, amikor társaik üvöltését játsszák le nekik felvételről.

Tanulmányuk a Biology Letters című tudományos lap aktuális számában jelent meg. A szerzők azt írták, az oroszlánok reakcióiból következtettek arra, hogy akkor is felismerik egyes falkatársaikat a hangszóróból közvetített üvöltésről, ha nem látják a hang gazdáját. Ha például olyan oroszlán ordítását hallották, amelyiket régebben láttak utoljára, akkor többször is körülnéztek, mintha a hang gazdáját keresnék.

Az oroszlánok falkában élnek. Üvöltésük hosszú kilométerekről hallható.

Noha a kutatók régóta sejtették, hogy az állatok különböző érzékszerveik segítségével képesek egymást felismerni, eddig hiányoztak az ezt bizonyító, vadon élő állatok között végzett kísérletek.

A teszteket a Nottinghami Egyetem és a Sussexi Egyetem, valamint a botswanai ragadozók védelmére létrehozott alapítvány (Botswana Predator Conservation Trust) szakemberei végezték.