Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Elefántfókákkal figyelték meg az óceánok változásait

2016.08.25. 09:31

Elefántfókákkal figyelték meg tudósok az óceánok keringésének változásait az Antarktiszon – írja az MTI. A kutatócsapat Guy Williams, a Tasmaniai Egyetem munkatársának vezetésével 20 vízi emlősre erősített érzékelőket, hogy az így kapott adatokkal többet tudjon meg az Antarktisz vízének hőmérsékletéről és sótartalmáról. Az eredményeik szerint az óceánok alján található mélytengeri vízre – sűrű víztömegre, amely a télen megfagyó tengervízből kilúgozódó só hoz létre – miként gyakorol hatást a parti síkságról a tengerbe belenyúló jégtömeg, a selfjég olvadása.

„A mélytengeri víz a globális keringés kulcsfontosságú része. Ha egy futószalagként képzeljük el, a mélytengeri víz a fogaskerék, amely a keringést pumpáló motort irányítja” – magyarázta Guy Williams.

A Nature Communications című tudományos lapban közzétett tanulmány szerint a klímaváltozás hatást gyakorolhat a mélytengeri víz kialakulására, ennek következtében pedig az egész világon megváltozhat az óceáni keringés. Mindez sújthatja az antarktiszi vízi élővilágot is, amelynek szüksége van a vízben található tápanyagokra és gázokra a túléléshez.

A kutatók az Antarktisz keleti részén található Prydz-öblöt és a Darnley-fokot jelölték ki a jelenség vizsgálatához, mivel itt három polinyja - tengeri jég által körülvett nyíltvíz -, valamint kettő selfjég is található. 2011 és 2013 között a csapat 20 érzékelőkkel ellátott, március és október között az öbölben tartózkodó elefántfókától szereztek adatokat.

„Ez az időszak, amikor soha nem tudnánk odamenni hajóval. Legutóbb 1999-ben voltunk ott télen” – hangsúlyozta Guy Williams, aki szerint az óceáni cirkuláció pontosabb megértéséhez további kutatásokra lesz szükség. Hozzáfűzte: az elefántfókák olyan helyszínekre jutnak el, ahol korábban sosem sikerült megfigyeléseket tenni, ugyanakkor esetleges, hogy honnan lesznek adataik, hiszen az állatok mozgását nem tudják irányítani.