Erhard
2 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Kína bemutatta a Mars-járóját

2016.08.25. 09:32

 2020 júliusában vagy augusztusában a kínai űrügynökség hatkerekű, 200 kilós (ez minden eddigi űreszközüknél nagyobb) Mars-járót küldene a Marsra – írja az MTI. A szerkezetet egy pekingi sajtótájékoztatón mutatták be. A fényképek közreadásával egy időben nyilvános felhívást is közzé tettek, amelyben keresik a az űreszköz legtalálóbb nevét és a rá utaló legötletesebb logót.

A járművet úgy tervezték, hogy a bolygó felszínét legalább három hónapon át vizsgálhassa. Adatokat várnak tőle a talaj szerkezetéről, a légkörről és egyéb természeti körülményekről, vízről, jégről, amennyiben lesznek ilyenek. A szerkezet működtetéséhez szükséges energiát négy napelem fogja biztosítani, kettővel több, mint Kína első holdjárójáét a szolgálatból nemrég végleg kivont, 60 kilóval könnyebb Jáde nyúlét.

„A Mars-expedíció példátlan kihívást jelent a kínai szakembereknek” – jelentette ki a Hszinhua hírügynökségnek Csang Zsung-csiao, a misszió vezetője. A szonda és a leszállóegység 7 hónapos utazás után válik majd el egymástól a bolygó északi féltekéjén. Utóbbi tizenhárom különböző rakománya között távérzékelő kamera és földradar is lesz. A kínai médiában utalnak rá, hogy az északi félteke nem igazán jó a napenergia gyűjtésére az Egyenlítő térségéhez képest, de földrajzi, domborzati körülményei kedvezőbbek.

Kína volt a harmadik ország, amely sikeresen juttatott holdjárót a Föld kísérőjére, és eddig az Egyesült Államok az egyetlen, amely a vörös bolygóra Mars-járókat küldött. Egy közös európai-orosz misszió folyamatban van.

A kínai űrkutatás nagy lépésekkel halad előre. A kelet-ázsiai óriás 2003-ban a világon harmadikként küldött az űrbe űrhajóst saját rakétájával. 2013-ban sima leszállással juttatta a Csang'o-3 űrszondát a Holdra, ahol üzembe helyzeték a Jáde nyúl nevű rovert. A tervek szerint 2036-ig Kína embert küld a Holdra.