Zoltán
10 °C
21 °C

Rekordot döntött az amerikai űrhajós

2016.08.25. 09:31

Ötszáz-huszonegyedik napját, honfitársai közül eddig a legtöbb időt, töltötte szerdán a világűrben Jeffrey Williams amerikai űrhajós. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) parancsnoka négy űrutazással hozta össze a rekordot –  írja az MTI.

Az eddigi csúcstartó az idén nyugdíjba vonult Scott Kelly volt, aki négy űrutazása alatt összesen 520 napot töltött az űrben. Kelly és Mihail Kornyijenko orosz űrhajós március elején tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról a Földre, miután csaknem egy évet,  340 napot volt a világűrben.

Williams két hét múlva tér vissza a Földre, és hazatérésekor már 534 nap űrbéli tartózkodást könyvelhet el magának. Az űrállomás-parancsok azonban nem sokáig örülhet a megtisztelő címnek: Peggy Whitson veterán amerikai asztronauta ugyanis novemberben indul hat hónapos küldetésre, amellyel élre törhet a legtöbb időt az űrben töltő amerikai űrhajósok között.

Whitson eddig összesen 377 napot tartózkodott a világűrben, ami rekordot jelent a női űrhajósok esetében. Az 52 éves Kelly az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) houstoni irányítóközpontjából hívta fel helyi idő szerint szerda reggel Williamst, hogy gratuláljon neki a rekorddöntéshez.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft