Rafael
17 °C
32 °C

Soha ilyen közel nem jártunk még a Jupiterhez

2016.08.29. 09:04

Minden korábbinál jobban, 4200 kilométerre megközelítette a Jupitert az öt éve felbocsátott Juno űrszonda – írja az MTI.

A világűrben óránként 208 ezer kilométeres sebességgel száguldó szonda ugyan már július 4-én pályára állt az óriási gázbolygó körül, de még soha nem került annyira közel a vastag felhőrétegéhez mint szombaton – és eddig egyetlen más űrjármű sem. A 2018 februárjáig tartó, 1,1 milliárd dolláros küldetés végéig a Juno még 35 alkalommal közelíti meg a Jupitert, de egyszer sem ennyire.

img 2628.png
Fotó: Juno / Nasa

Mostanáig a Pioneer 11 amerikai űrszonda közelítette meg legjobban a bolygót, 1974-ben 43 ezer kilométerre volt tőle. A szombati randevú alkalmából a NASA bekapcsolta az űrszonda kameráját és nyolc mérőműszerét, gyakorlatilag ezzel vette kezdetét a Juno kutatási missziója.

Ez az első alkalom arra, hogy közelről megfigyeljük a Naprendszer királyát és megtudjuk, hogyan is működik

– jelentette ki Scott Bolton, az űrszonda főfejlesztője, a San Antonió-i Southwest Research Institute kutatója.

A Juno méréseket végez a gázbolygó különböző rétegeiben, hogy megismerjük azok összetételét. A kutatók többek között választ akarnak kapni a Jupiteren tomboló rendkívül erős szelek okaira és arra, hogy van-e szilárd magja a gázbolygónak. Emellett a NASA kutatni akarja a Jupiteren látható Nagy Vörös Foltot is, amely nem más, mint egy évezredek óta dúló gigantikus vihar. Annyi máris kiderült róla júliusban, hogy sokkal forróbb, mint a Jupiter légköre bárhol máshol, és ez lehet a magyarázata annak is, hogy a bolygó légköre összességében is melegebb, mint amit a Naptól való távolsága alapján várhatnánk.

A szombati megközelítés volt az első alkalom arra, hogy az űrszonda fotókat készítsen a Jupiterről. A NASA várhatóan már a jövő hét végén publikálja a felvételeket, a kiértékelésükre viszont még sokáig kell majd várni.