Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Felfedezték a Tejútrendszer sötét rokonát

2016.08.30. 09:08

A Tejútrendszer sötét rokonát fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport: a Bereniké haja (Coma Berenices) csillagképben lévő Dragonfly 44 nevű galaxisban alig van csillag. Ez az eddig felfedezett legnagyobb galaxis, amely szinte teljesen sötét anyagból áll – írja az MTI.

A galaxis 99,99 százalékban a titokzatos sötét anyagból és csak 0,01 százalékban fénylő csillagokból áll

– írta Pieter van Dokkum, a Yale Egyetem munkatársa és kutatócsoportja az Astrophysical Journal Letters című szaklapban. A csillagászok vizsgálataikhoz a hawaii Mauna Kea hegycsúcson üzemelő nyolc méteres Északi Gemini teleszkópot és W. M. Keck Obszervatórium csillagvizsgálóját használták.

A sötét anyag a titokzatos, láthatatlan anyag, amely csak nehézségi ereje alapján észlelhető. A kozmológiai vizsgálatok szerint az univerzumban ötször olyan gyakori, mint a Földet, a Naprendszert és az embereket alkotó anyag. A modern fizika egyik legnagyobb rejtélye, hogy valójában mi is ez az anyag.

Az eddigi legnagyobb

A Dragonfly 44 egyike annak a 47 rendkívül diffúz galaxisnak, amelyeket 2014-ben fedeztek fel a Földtől 300 millió fényévre található Bereniké haja csillagképben. Bár korábban is észleltek a tudósok olyan törpegalaxisokat, melyekben hasonlóan nagy arányú volt a sötét anyag, azoknál akár tízezerszer is nagyobb ez a galaxis, amely a Tejútrendszerhez hasonló méretű és tömegű.

A sötét anyagnak nincs elektromos töltése, ezért nem vizsgálható úgy, hogy fénnyel világítják meg. A kutatók csak úgy következtethetnek a jelenlétére, hogy megfigyelik a csillagok mozgását, amelyre hatással van a sötét anyag gravitációs tömege.

"A csillagok mozgása megmutatja, mennyi anyag van körülöttük. Nem befolyásolja őket a formája, csak annyit árulnak el, hogy ott van az anyag. A Dragonfly 44 galaxisban nagyon gyorsan mozognak a csillagok" – mondta Dokkum.

A kutató szerint a sötét anyag megismerésében sokat segít, hogy a rendszer szinte teljesen ebből áll, így nem zavarják a megfigyeléseket a csillagok vagy más, a galaxisokban egyébként előforduló égitestek. "Amit végre tényleg meg szeretnénk érteni, az az, hogy mi is valójában a sötét anyag. Megkezdődött a verseny, hogy olyan sötét galaxisokat találjuk, amelyek még közelebb vannak, mint a Dragonfly 44, hogy jelek után kutathassunk, amelyek talán a sötét anyagról árulkodnak" – mondta a kutató.