Ágnes
-1 °C
2 °C

Eddig ismeretlen égitesteket találtak a Naprendszerben

2016.08.31. 10:46

Amerikai csillagászok eddig ismeretlen égitesteket találtak a Naprendszer külső vidékén – írja az MTI. Találtak közöttük egy jeges objektumot, amely olyan hatalmas pályán kerüli meg a Napot, hogy valószínűleg más csillagok gravitációja is hatással van rá.

A most felfedezett égistest pályája (narancs színnel)
A most felfedezett égistest pályája (narancs színnel)

Az égitesteket akkor vették észre, amikor a Naprendszer egy lehetséges kilencedik bolygójának a helyét igyekeztek megállapítani. Ennek létére nagyrészt a külső Naprendszer objektumainak különleges tulajdonságaiból következtettek. A külső tartomány kisebb égitestjeinek elemzése alapján a tudósok arra következtettek, hogy a kilencedik bolygó, ha létezik egyáltalán, sokszor akkora, mint a Föld, és legalább kétszázszor olyan messze kering a Naptól. A kutatók szerint az új tanulmány segít a feltételezett bolygó helyének meghatározásában.

A most felfedezett égitestek egyike – a 2014 FE72 jelű – az Oort-felhő, vagyis a Naprendszer legkülső régiójában található üstököszóna első távoli objektuma, amelynek pályája a Neptunusznál is távolibb, és háromezerszer akkora távolságra kering a Naptól, mint a Föld.

A kutatás a világ több obszervatóriumának, többek között a négyméteres chilei Blanco és a nyolcméteres hawaii Subaru teleszkópnak a használatával folyt. Az Astronomical Journalben megjelent tanulmány szerzői, Scott Sheppard és Chad Trujillo elküldték a felfedezésük részleteit az aszteroidákat, üstökösöket és egyéb kisebb égitesteket katalogizáló Minor Planet Centernek.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft