Új földtörténeti kort hozott el az ember

2016.08.31. 09:10

Az ember korszaka, vagyis az antropocén felvételét javasolta a földtörténeti korok közé a Nemzetközi Rétegtani Bizottság (ICS) által megbízott munkacsoport a Nemzetközi Geológiai Kongresszuson Fokvárosban – írja az MTI. Ahogy még januárban írtuk, a kifejezés már régóta használatban van, és egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy valóban érdemes külön korszakként kezelni, de hivatalosan csak ezt hivatalosan csak az ICS javasolhatja – ez történt most meg.

A geológusok különböző korszakokra osztják a Föld történelmét. Eszerint az emberiség jelenleg a holocén korszakban él, amely 12 ezer évvel ezelőtt, az első jégkorszak után kezdődött. A 35 fős szakértői csoportból 34-en azonban úgy gondolják, hogy a holocén a 20. század közepén véget ért. Az antropocén kor fogalmát az évezred elején Paul Crutzen Nobel-díjas kémikus alkotta meg. Érvelése szerint az emberi tevékenység mértéke elérte a természetes hatásokét.

Ledobtuk az antropocént

A tudósok meg vannak győződve arról, hogy az emberi tevékenység olyan, mindenütt jelen lévő és hosszú távú nyomokat hagyott hátra, amelyek elegendőek egy új földtörténeti korszak bevezetéséhez. A holocénhez, ehhez a 11 ezer éven át stabil korhoz képest tapasztalt eltérések jelentősek. Az ember okozta hatások közé tartozik a klímaváltozás, a szén, a nitrogén és a foszfor körforgásában bekövetkezett nagymértékű változás, a műanyag, az alumínium, a betonrészecskék, a szálló hamu elterjedése, a radioaktív csapadék, illetve állat- és növényfajok korábban példa nélküli globális elterjedése.

A változások közül sok a geológiailag tartós és gyakorlatilag visszafordíthatatlan

– írja a szakértői csoport, amelynek a mostani döntése a korábbi tudományos párbeszédek alapján nem meglepő. Csupán az vitatott, mikortól számítják az ember korszakát. A javaslatok között szerepelt például Amerika felfedezése vagy az iparosodás kezdete. A munkacsoport most a 20. század közepét javasolja, ezen belül fontos dátumként jöhet szóba például az első atombomba bevetésének ideje, 1945. július 16., mivel annak hatásai a Föld felszínén világszerte kimutathatók.

Még gyűlik a bizonyíték

A következő két-három évben a kutatók azt vizsgálják, milyen, a Föld rétegeiben lévő anyagok, minták utalhatnak egyértelműen az új földtörténeti korra. Lehet ez műanyag, atomfegyver-kísérletekből hátramaradt anyag vagy ipari termelésből származó szálló por – mondta Reinhold Leinfelder, a Berlini Szabadegyetem munkatársa, a kutatócsoport tagja.

A fogalom alkalmazásának jelzésértéke is van, felhívja a figyelmet a felelősségvállalásra, a munkacsoport döntésében azonban ez nem játszott szerepet. "Az ember globális geológiai hatását akarjuk rendesen megindokolni, bemutatni, függetlenül a társadalmi párbeszédtől" – mondta Leinfelder.

Addig azonban, amíg hivatalosan is felveszik az antropocén fogalmát a geológiai időskálára, még évek telnek el.  • Tippek
  • Babaváró hitel