Ferenc
11 °C
30 °C

A Holdra megy a magyar Puli Space

2016.09.01. 15:05

Az Astrobotic nevű amerikai vállalat leszállóegységén foglalt helyet holdutazásához a Puli Space magyar űrprojekt – írja az MTI. Ők a harmadik csapat a Peregrine nevű leszállóegységen, amelyen a Google Lunar XPRIZE (GLXP) nevű verseny részeként indulnak a Holdra.

a-scientist- 2014060410465139

Az Astrobotic és a Puli Space a Tel Avivban zajló GLXP találkozón jelentették be, hogy aláírták az első magyar hasznos teher Holdra juttatásáról szóló szerződést. Ezzel Magyarország hetedik nemzetként csatlakozik az Astrobotic küldetéséhez, amellyel a pittsburghi cég mindenki számára elérhetővé kívánja tenni a Holdat. Erre azért van lehetősége, mert az amerikai kormány júniusban bejelentette, hogy a privát holdutazás engedélyezését tervezi.

Holdverseny és időkapszula

Pacher Tibor, a Puli Space vezetője szerint a projekt fő célja, hogy 2017. december 31-ig sikeresen végrehajtsák a GLXP kiírása szerinti feladatokat a saját holdjáró robotukkal. Emellett egy időkapszulát is felküldenek a Memory of Mankind on the Moon (Az emberiség emlékezete a Holdon) projekt keretében. A kapszula olyan táblákból fog állni, amelyekre archív képeket és szövegeket nyomtatnak olyan kicsiben, hogy tízszeres nagyítással olvasható legyen. Egy táblára összesen ötmillió karakter fér rá ekkora kicsinyítésben.

A harmincmillió dollár összdíjazású Google Lunar XPRIZE egy verseny, amely arra ösztönzi a világ mérnökeit és vállalkozóit, hogy olcsó módszereket fejlesszenek ki a robotalapú űrkutatáshoz. 2007 és 2010 között 16 országból összesen 29 csapat regisztrált, mára 13 országból maradt 16 csapat. Európát Németország és Olaszország mellett a magyar Puli Space képviseli. A verseny győztese az a magánerőből finanszírozott csapat lesz, amely sikeresen eljuttat a Holdra egy robotot, és ott végrehajtja az előírt feladatokat: a robotnak legalább 500 métert meg kell tennie az égitest felszínén, illetve nagy felbontású videót és képeket kell visszaküldenie a Földre.

A magyar csapat a mostani megállapodással olyan GLXP-csapatok mögé sorakozott fel, mint a japán Hakuto vagy a chilei AngelicvM, amelyek szintén a Peregrine-nel jutnak el a Holdra. Az első csapat, amely sikerrel veszi a feladatokat, elnyeri a húszmillió dolláros fődíjat, a második csapat pedig ötmillió dollárt kap. Egymillió dollárban részesül az a csapat, amely ösztönzi a sokszínűséget az űrkutatás területén, és négymillió dolláros bónusz díj jár azoknak a csapatoknak, amelyek további technikai feladatokat teljesítenek, például tízszer távolabbra jutnak, túlélik a holdi éjszakát, vagy meglátogatják a korábbi holdmissziók helyszíneit.