Éjféltől lehet regisztrálni az idei Kutatók Éjszakájára

2016.09.08. 12:56

Idén is lesz Kutatók éjszakája, méghozzá három hét múlva, szeptember 30-án. Helyeket foglalni viszont már péntektől lehet a legnépszerűbb programokra, éjfélkor nyitják meg a regisztrációt a szervezők.

A tudomány népszerűsítésére hivatott Kutatók éjszakáján a kutatóintézetek, laborok és egyetemek Európa-szerte megnyitják a kapuikat, az érdeklődők ingyenes előadásokat, bemutatókat, kísérleteket nézhetnek meg vagy próbálhatnak ki. Idén az eddigi jelentkezések alapján 46 magyarországi város közel kétszáz helyszínén több mint kétezer programmal várják a látogatókat.

Néhány kedvcsináló példa az idei programokból:

  • Az Ericsson már évek óta rendez valamilyen versenyt, tavaly az Index is nevezett saját robottal. Idén okosruha-pályázatot hirdet a cég SzerCode Challenge címmel, amiért jár is a szóvicckülöndíj.
  • A Bay Zoltán Kutatóintézetben a ByeGravity bemutatja a Flike nevű, magyar fejlesztésű drónbicikli továbbfejlesztett változatát. A korábbi verziót már tavaly is megnéztük, idén szimulátoron ki is lehet majd próbálni.
  • Új helyszín lesz a Csodák palotája májusban megnyitott kistestvére, a Playbar.
  • A szervezők közleménye szerint lesz még lézershow, megismerkedhetünk az összeolvadó fekete lyukak világával, és akár elefántot is elektronizálhat majd, akinek ilyesmire indul be a fantáziája.

A Kutatók éjszakája egyik hagyományos helyszíne, a budapesti Planetárium idén sajnos kimarad a buliból, mert augusztus végén úgy beázott az épület, hogy életveszélyes lenne bárkit beengedni. Helyette a TIT Uránia Csillagvizsgálója csatlakozott.

Minden program ingyenes, de a legérdekesebbekre előre kell regisztrálni, hogy beférjünk, úgyhogy érdemes lesz figyelni a helyeket péntek hajnaltól. Ide kattintva lehet válogatni.  • Hírek
  • Bankszámla