Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Éjféltől lehet regisztrálni az idei Kutatók Éjszakájára

2016.09.08. 12:56

Idén is lesz Kutatók éjszakája, méghozzá három hét múlva, szeptember 30-án. Helyeket foglalni viszont már péntektől lehet a legnépszerűbb programokra, éjfélkor nyitják meg a regisztrációt a szervezők.

A tudomány népszerűsítésére hivatott Kutatók éjszakáján a kutatóintézetek, laborok és egyetemek Európa-szerte megnyitják a kapuikat, az érdeklődők ingyenes előadásokat, bemutatókat, kísérleteket nézhetnek meg vagy próbálhatnak ki. Idén az eddigi jelentkezések alapján 46 magyarországi város közel kétszáz helyszínén több mint kétezer programmal várják a látogatókat.

Néhány kedvcsináló példa az idei programokból:

  • Az Ericsson már évek óta rendez valamilyen versenyt, tavaly az Index is nevezett saját robottal. Idén okosruha-pályázatot hirdet a cég SzerCode Challenge címmel, amiért jár is a szóvicckülöndíj.
  • A Bay Zoltán Kutatóintézetben a ByeGravity bemutatja a Flike nevű, magyar fejlesztésű drónbicikli továbbfejlesztett változatát. A korábbi verziót már tavaly is megnéztük, idén szimulátoron ki is lehet majd próbálni.
  • Új helyszín lesz a Csodák palotája májusban megnyitott kistestvére, a Playbar.
  • A szervezők közleménye szerint lesz még lézershow, megismerkedhetünk az összeolvadó fekete lyukak világával, és akár elefántot is elektronizálhat majd, akinek ilyesmire indul be a fantáziája.

A Kutatók éjszakája egyik hagyományos helyszíne, a budapesti Planetárium idén sajnos kimarad a buliból, mert augusztus végén úgy beázott az épület, hogy életveszélyes lenne bárkit beengedni. Helyette a TIT Uránia Csillagvizsgálója csatlakozott.

Minden program ingyenes, de a legérdekesebbekre előre kell regisztrálni, hogy beférjünk, úgyhogy érdemes lesz figyelni a helyeket péntek hajnaltól. Ide kattintva lehet válogatni.