Gizella
9 °C
14 °C

Miért nem látjuk egyszerre az összes fekete pontot?

2016.09.12. 16:21

Az optikai illúziók mindig megbolondítják az internetet, ez történt most is. Vasárnap délután Will Kerslake megosztott egy képet a Twitteren, amelyen fehér háttéren szürke vonalak metszik egymást. Tizenkét fekete pötty tűnik fel a szürke vonalak keresztezésénél. Nem mindegyik metszéspontnál, és pont ez adja az optikai illúziót.

A képet azóta több ezren osztották meg, és a felhasználók többsége azon tanakodik, hogy miért nem látják egyszerre a fekete pontokat.

CsG6MSpWAAAdTob
Fotó: Will Kerslake / Twitter

Ezt az ábrát amúgy nem először posztolják, egy nappal korábban Kitaoka Akijosi japán professzor tette közzé, ezt is megosztották néhány ezren. Az eredeti kép pedig egy tudományos szaklapban, a Perceptionben jelent meg 2000-ben.

A képen tényleg van tizenkét fekete pötty, de a legtöbb ember nem látja őket egyszerre. Ez keltette fel a netezők érdeklődését, nem értik, miért nem látnak valamit, ami valójában ott van. Miért tűnik el a fekete pont, ahogy mozgatjuk a szemünket?

Az ok, hogy az embereknek nagyon rossz a periférikus látásuk. Ha például egy szövegben egy szóra koncentrálunk, akkor azt tisztán látjuk, de a szöveg szélén lévő szavak elmosódottak. De ha egyszerre próbáljuk befogadni az összes szót, akkor homályosabban látunk mindent.

Az agyunk a lehető legjobban próbál következtetni arra, hogy mi lehet a periférián. Vagyis, amikor a fekete pöttyöt nézzük, akkor az agy kiegészíti az ábra széleit is. Mivel a szürke vonalak szabályosan követik egymást, az agyunk arra következtet, hogy az egész ábra ilyen lehet, fekete pöttyök nélkül. Amikor másik metszéspontra koncentrálunk, akkor pedig az kerül a középpontba, az a pont jelenik meg, és a korábbi tűnik el.