Ivett, Frida
6 °C
16 °C

A macska a leggyilkosabb ragadozó

2016.09.21. 17:11

A cuki háziállatnak tartott macska valójában a világ egyik legveszélyesebb ragadozója. Egy új tanulmány szerint a macskák és más invazívnak tartott fajok komoly hatással vannak az élővilág diverzitására.

Tim Doherty ausztrál kutató és társai végignézték a veszélyeztetett állatok listáját. Azt próbálták megvizsgálni, hogy mely, egyébként nem vadon élő állatok a legveszélyesebbek a vadon élő állatokra. A listán a macskák, a rágcsálók és a kutyák állnak az első néhány helyen.

A macskák például az elmúlt ötszáz évben legalább 63 madár, emlős és hüllő kihalásáért felelnek. Ennél csak a rágcsálók (leginkább a patkányok) veszélyesebbek, ők 75 fajt pusztítottak ki teljesen.

Jelenleg összesen 596 veszélyeztetett és 142 kihalófélben lévő állat van tényleges veszélyben a házi kedvencektől, vagyis negatívan hatott ezen állatok populációjára a házi macska és a kutya jelenléte a természetben.

Azt gondolnánk, hogy a macska főleg a madarakra veszélyes, de a kutatók az adatokból meglepve vették észre, hogy a madarakra a rágcsálók a legveszélyesebbek. A rágcsálók tehetnek 52 madárfaj kipusztulásáért, míg a macskák 40 madárfajt irtottak ki eddig. A kutatók szerint az invazív emlősök nagyon sok faj pusztulásáért felelősek. A legnagyobb veszélyben azok a fajok vannak, amelyek elszigetelten élnek, például egy szigeten.